Чт, 2024-04-18, 03:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
Пішов у відставку скинутий президент Малі
Інші останні Новини світу

Президент західноафриканської держави Малі Амаду Тумані Туре пішов у відставку. Отже, у військових, що повалили його внаслідок державного перевороту, з’явилася можливість виконати домовленість і відновити в країні цивільне управління, передавши владу голові парламенту Діонкунде Траоре.

Міністр закордонних справ держави Буркіна-Фасо Джібріль Бассоль – головний посередник на переговорах західноафриканського блоку ЕКОВАС з новою владою Малі – повідомив, що отримав від Туре лист, де той повідомляє про свою відставку, передає ИТАР-ТАСС.

Країни ЕКОВАС, обговорюючи кризу на півночі Малі, де триває повстання туарегів, через яке і стався військовий переворот, розійшлися в думках щодо питання про те, чи необхідно придушити повстання силою, чи ж почати переговори з сепаратистами.

У суботу лідери провідних країн світу та міжнародні організації привітали рішення військової хунти в Малі відмовитися від влади напередодні виборів, які мали відбутися протягом 40 днів.

Нагадаємо, переворот у Малі стався 22 березня, незадовго до виборів президента країни, призначених на 29 квітня. Внаслідок перевороту до влади прийшли військові, які були незадоволені реакцією влади на збройне повстання племен туарегів на півночі Малі.

На їхню думку, кампанія з придушення заворушень була погано організована, відчувалася нестача харчів та боєприпасів. Крім того, військові добивалися більшої уваги з боку влади Малі до сімей військовослужбовців, загиблих під час придушення повстання туарегів.

ООН, Франція і США засудили переворот. Країни-члени Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) висунули заклик військовим повернути владу цивільним особам, зокрема законно обраному президенту Амаду Тумані Туре, якого усунули від влади.

Тимчасом бунтівні туареги за підтримки радикальних ісламістських рухів вже захопили низку ключових міст на півночі Малі, і практично контролюють цю частину країни.

Лідер хунти капітан Саного 30 березня заявив, що ситуація на охопленій повстанням туарегів півночі країни критична, і закликав іноземні держави надати його країні військову допомогу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1056 | Додав: adminA | Теги: відставку, президент Малі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]