Сб, 2024-04-20, 12:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:56
Після зустрічі з Сонцем комета вижила. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Найяскравіша комета, яка з'являлася на небосхилі за останні 50 років, пережила близьке "побачення" з Сонцем.

Комета C/2011 W3 Lovejoy (Любов-радість), яка пронеслася повз Сонце в ніч з 15 на 16 грудня, на диво не згоріла в його короні, як передбачали астрономи, однак позбулася свого "хвоста", передає РИА "Новости".

"Якимось чином вона пережила майже годинне занурення в сонячну корону, температура якої становить кілька мільйонів градусів, і з'явилася знову в полі зору коронографа LASCO (на борту SOHO) і SECCHI (апарати STEREO), майже такою ж яскравою як до цього! Єдина помітна втрата - хвіст", - повідомили в дослідній лабораторії ВМС США, яка вивчає комети.

На знімках з сонячної обсерваторії SOHO видно, як комета пішла за диск Сонця. Потім інший орбітальний сонячний телескоп SDO зафіксував, як з-за горизонту світила з'являється яскрава голова комети, в той час як з іншого боку помітний зникаючий хвіст.

Поява комети після проходження перигелію стало справжньою сенсацією для астрономів: всі розрахунки показували, що зближення з Сонцем на відстань близько 150 тисяч кілометрів (удвічі менше відстані від Землі до Місяця) мало повністю випарувати комету, розмір ядра якої становив лише близько 100-200 метрів.

Комета Лавджоя відноситься до групи комет "сангрейзерів", які "дряпають Сонце", що була описана наприкінці 19-го століття німецьким астрономом Генріхом Крейцом.

За сучасними уявленнями, ці об'єкти - залишки зруйнованої близько 2 тисяч років тому гігантської комети. Щодня кілька таких комет пролітають біля Сонця і розпадаються, проте більшість з них невеликі й малопомітні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1080 | Додав: adminA | Теги: Комета C/2011 W3 Lovejoy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]