Пт, 2024-04-19, 12:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:29
Питання про вступ до НАТО винесуть на референдум
Інші останні Політичні новини

Президент України Петро Порошенко заявляє, що рішення про можливий вступ країни до НАТО ухвалюватимуть на всеукраїнському референдумі.

"Рішення про вступ або не вступ до НАТО - це виключно компетенція українського народу... Ми напрацювали критерії, за якими Україна буде відповідати вимогам НАТО. Тільки після їхнього досягнення український народ на референдумі зможе вирішити, вступати чи не вступати до НАТО", - сказав Порошенко на спільній з президентом Литви Далею Грибаускайте прес-конференції в понеділок, 24 листопада, в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Також, на думку Порошенка, Україні необхідно перейти до конкретних кроків з реформування країни.

"Нами напрацьовано мінімум шестирічний план напруженої роботи для того, щоб Україна відповідала критеріям як щодо вступу до Європейського Союзу, так і відповідності критеріїв щодо НАТО", – сказав президент, передає "Українська правда".

При цьому він зазначив, що вимоги до реформування держави задля відповідності критеріям ЄС багато в чому відповідають вимогам, які повинна буде виконати країна, щоб вступити до НАТО.

У свою чергу під час прес-конференції Грибаускайте зазначила, що НАТО є не лише військовою організацією, усі її члени пройшли шлях до повної демократії та захисту прав людини, і, щоб отримати членство, Україна має пройти через глибокий процес реформ.

"Це стосується як вашого членства в ЄС, так і вашого членства в НАТО. Вам потрібно показати дію, виконати багато домашньої роботи всередині країни. Країна, яка докладатиме зусиль і проводитиме необхідні реформи, - на неї поширюватиметься можливість членства в НАТО. Жодна країна не зможе зупинити заявку на членство і диктувати, який напрям вам обрати, особливо ваші сусіди", - зазначила вона.

На саміті НАТО в Бухаресті 2008 року було ухвалено рішення, згідно з яким Україна стане членом НАТО, якщо вона цього забажає та відповідатиме необхідним критеріям.

Навесні 2010 року тодішній президент країни Віктор Янукович заявив, що Україна не готова до вступу до НАТО, оскільки за критеріями Альянсу потрібна підтримка більшості населення країни.

Закон "Про засади зовнішньої та внутрішньої політики" ухвалила Верховна Рада 1 липня 2010 року й підписав президент України Віктор Янукович 15 липня того ж року.

У законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики України невдовзі було закріплено, що Україна чітко дотримуватиметься позаблокового статусу та має намір брати активну участь у розвитку системи колективної безпеки в європейському та євроатлантичному просторі.

Станом на початок листопада 2014 р. кількість прибічників вступу України до ЄС зросла до 64%.

Члени майбутньої коаліції українського парламенту закріпили в коаліційній угоді положення про те, що в рамках реформування системи забезпечення національної безпеки і оборони Україна відмовиться від позаблокового статусу та відновить інтеграцію в НАТО.

18 листопада прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росії потрібні гарантії того, що ніхто не думає про вступ України до НАТО. В Альянсі відповіли, що Росія має поважати суверенні рішення України.

23 листопада міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив думку, що Україні не варто розраховувати на швидкий вступ до НАТО. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 846 | Додав: adminA | Теги: референдум, питання, вступ до НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]