Вт, 2024-04-16, 12:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:39
Плакат "Юлі-волю" розклали у Європарламенті
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Європарламенті розпочалися дебати щодо ситуації зі справою Юлії Тимошенко та її впливу на українсько-європейські відносини, передає "Інтерфакс-Україна".

На засіданні присутні дочка прем'єра Євгенія Тимошенко та заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря.

Після оголошення обговорення у залі Європарламенту депутати розклали плакат англійською - "Freedom for Julia", що перекладається як "Юлі волю".

Єврокомісар Штефан Фюле на початку засідання заявив про занепокоєння перенесенням розгляду касації у справі Тимошенко.

"Що стосується дотримання законних прав Тимошенко, український касаційний суд оголосить рішення в справі Тимошенко наприкінці червня, а Європейський суд з прав людини може винести рішення тільки після цього", - сказав він.

"Це також стосується справи Юрія Луценка, який також подав апеляцію на його вирок. Всі майбутні суди мають дотримуватися положень нового КПК і таким чином забезпечити рівність сторін, прав захисту і звинувачення, та працювати без попереднього ув'язнення", - додав Фюле.

"Ми очікуємо від України прогресу", - додав він і назвав кроком вперед прийняття Кримінального процесуального кодексу.

"Однак Тимошенко та інші жертви політично вмотивованого правосуддя вже засуджені", - додав він і наголосив на необхідності реформування Кримінального кодексу.

Фюле також наголосив, що важливими також є майбутні вибори до парламенту.

"Вибори будуть важливим тестом. Ми слідкуватимемо за компанією і виборами дуже уважно. Вибори свідчитимуть, чи хоче Україна відповідати європейським очікуванням", - додав він.

Він ще раз підкреслив, що подальше просування відносин з Україною залежатиме від відмови України від "вибіркового правосуддя", проведення чесних виборів та здійснення реформ.

- Співдоповідачка ПАРЄ: у Ради Європи вичерпується терпіння

Співдоповідачка Моніторингового Комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін вважає, що президент Віктор Янукович опинився у глухому куті через справу Юлії Тимошенко. Про це вона сказала в інтерв’ю "Українському тижню".

"Розв’язання ситуації (щодо Тимошенко) в руках українського президента, і існують засоби, щоб її розв’язати, – за наявності такого бажання", - сказала Марієтта де Пурбе-Лундін.

"В будь-якому разі, ми сподіваємося, що президент Янукович зможе знайти вихід з того кута, в який він зараз зайшов, у політичному розумінні, і Україна матиме гарне майбутнє в Європі", - додала вона.

На думку співдоповідачки, Янукович повинен ухвалити політичне рішення щодо Тимошенко, Юрія Луценка та інших ув’язнених.

"Він повинен розуміти, що світ уважно спостерігає за Україною", - сказала вона.

Марієтта де Пурбе-Лундін додала, що, ставши членом Ради Європи, Україна взяла на себе цілу низку зобов’язань, зокрема в царині додержання прав людини, справедливого правосуддя тощо, "і ці обіцянки досі невиконано".

"Я вважаю, що українці самі зацікавлені в тому, щоб мати незалежне та справедливе правосуддя і жити за демократичними стандартами, прийнятими в Раді Європі. Навіщо вам було ставати членами Ради Європи, якщо ви в цьому не зацікавлені?.. Ми не "штовхаємо" Україну кудись, як ви кажете, адже ми вважаємо, що українська влада сама зацікавлена в тому, щоб змінити ситуацію на краще. Зрештою, це потрібно не Раді Європі, це потрібно вам самим", - сказала вона.

"У Ради Європи вичерпується терпіння щодо України. Ми втомилися від розмов, ми очікуємо вже якихось реальних дій. Звичайно, ми хочемо допомогти вам, але я повторю: це потрібно найперше вам самим", - додала співдоповідачка.

- Тимошенко все ж просила Європу не підписувати Угоду про асоціацію

Юлія Тимошенко вважає за необхідне утриматися від підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом "щонайменше" до запланованих на осінь парламентських виборів. Про це повідомив віце-президент Європейського парламенту Яцек Протасевич, котрий минулої суботи, 19 травня, відвідав Тимошенко у лікарні в Харкові, передає УНІАН.

Євродепутат зазначив, що екс-прем’єр України на зустрічі з ним звернула увагу на порушення демократичних стандартів українською владою та висловила сумнів, що влада дійсно зацікавлена в європейській інтеграції.

"До виборів, в умовах, коли, на її думку, немає гарантії, що вони будуть чесними та демократичними, то від підписання та ратифікації варто утриматися", - сказав він.

Протасевич відзначив, що Тимошенко висловила таку думку, відповідаючи на його запитання.

Співрозмовник агентства сказав, що екс-прем`єр вважає за необхідне почекати з вирішенням справи щодо цієї угоди до завершення виборів, які відбудуться у жовтні.

"Далі рішення приймати залежно від того, чи вибори будуть чесними та демократичними", - сказав віце-президент Європарламенту.

Протасевич зауважив, що не буде коментувати заяву захисника Тимошенко Сергія Власенка, котрий сказав, що Тимошенко насправді підтримує підписання та ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Раніше низка ЗМІ поширили інформацію з посиланням на віце-главу Європарламенту Яцека Протасевича про те, що Тимошенко нібито виступає проти підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомлялося, Тимошенко 27 вересня 2011 закликала Євросоюз підписати договір про асоціацію з Україною, незважаючи на її справу, яку європейські політики вважають "політично мотивованою" і вимагають від української влади звільнення екс-прем'єра.

30 березня 2012 Євросоюз парафував документ, але він зможе вступити в силу тільки після підписання і ратифікації парламентами всіх 27 держав ЄС, Європейським парламентом і Верховною Радою України.

- Євродепутат образився, що дочка Тимошенко пішла з дебатів

Донька Юлії Тимошенко Євгенія одразу після початку дебатів у Європарламенті залишила засідання. Про це під час дебатів сказав один з депутатів Європарламенту.

"Я думав, що дочка Юліє Тимошенко зацікавлена нашою думкою щодо ситуації. Але скоро після початку дебатів вона пішла з балкона", - сказав депутат.

Натомість за 15-20 хвилин після слів депутата Тимошенко з'явилась у залі засідань.

- У ЄС сподіваються, що касація по Тимошенко покаже іншу картину

Єврокомісар Штефан Фюле сподівається, що касація у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко продемонструє чесне правосуддя. Про це він заявив наприкінці дебатів у Європарламенті у вівторок.

За його словами, він сподівається, що "касація запропонує іншу картину правосуддя в Україні".

"Як людина я робитиму все, щоб Тимошенко мала медичну допомогу, щоб їй було зручно, я робитиму все можливе, щоб мати доступ до неї, а вона мала доступ до сім'ї та адвокатів", - додав він.

Водночас Фюле ще раз підкреслив, що Тимошенко має нести політичну, а не кримінальну відповідальність за її дії на посаді прем'єра. Він додав, що за такі дії відповідальність наступає не у тюрмі, а на виборах.

Він також знову дав зрозуміти, що доля Угоди про асоціацію залежатиме від ситуації з Тимошенко.

"Тимошенко просила. Щоб її справа не затягувала підписання угоди про асоціацію з Україною. Ми поважаємо це. Але, щоб угода набула чинності, Україна має показати повагу до цінностей", - сказав він.

Фюле також додав, що під час дебатів була дискусія щодо геополітики та місця України. "Я не бачу протиріччя. Ми маємо зробити все можливе, щоб трансформувати Україну… Але не може бути компромісів у питанні наших цінностей і наших принципів", - наголосив він.

- ЄС: ми не заявляли про бойкот Євро-2012

Європейський Союз ніколи не заявляв про бойкот чемпіонату з футболу Євро-2012, і комісари керуються особистим бажанням при вирішенні, чи відвідувати Україну. Про це наприкінці дебатів по Україні в Європарламенті заявив єврокомісар Штефан Фюле.

"У комісії і Раді (ЄС) ми ніколи не використовували слово "бойкот", - сказав він.

"Президент Баррозу (президент Єврокомісії) не має наміру відвідувати Україну, щоб побувати на Євро-2012, його думку поділили інші колеги. Візьміть до відома, що комісари беруть участь у ньому за особистим, а не професійним бажанням", - додав він.

"Це не бойкот. І ми сподіваємось, що Євро-2012 матиме великий успіх", - сказав він і додав, що це не стосується матчів, які відбуватимуться у Польщі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1200 | Додав: adminA | Теги: Європарламенті, плакат Юлі-волю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]