Вт, 2024-03-19, 13:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:17
План реформ у нафтогазовомуо секторі України Кабмін затвердив
Інші останні Економічні новини

  Кабінет міністрів України 25 березня затвердив узгоджений зі Світовим банком та Енергетичним співтовариством план реформування нафтогазового сектора країни.

Відповідне рішення закріплене урядовим розпорядженням №375-р від 25 березня, до якого додається план заходів.

Згідно з цим планом, необхідно виконати більше 30-ти заходів, причому частина з них вже виконана, а частина - належить ще реалізувати.

Виконано такі ключові заходи:

- Рада ухвалила закон "Про ринок природного газу";

- підвищена кінцева ціна на газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ);

- Підвищена відпускна ціна на газ від ПАТ "Укргазвидобування".

Належить реалізувати наступні заходи:

- розробити ряд актів щодо спрощення процедури надання населенню субсидій;

- забезпечити в держбюджеті достатній обсяг фінансування для відшкодування населенню витрат на оплату ЖКГ-послуг і газу.

- надати до жовтня поточного року на розгляд Кабміну і Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), відомості про структуру собівартості видобутку природного газу компаніями, в яких Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" належить більше 50%.

- провести аудит даних про структуру собівартості газу авторитетними міжнародними компаніями;

- протягом квітня-жовтня 2015 року розробити та подати до Секретаріату Енергетичного співтовариства проект плану реструктуризації НАК "Нафтогаз України", щоб розділити діяльність з видобутку і транспортування природного газу;

- розробити та затвердити план заходів щодо запобігання ризиків, пов'язаних з реорганізацією НАК "Нафтогаз України";

- до серпня 2016 року розробити і прийняти Кодекс газотранспортної системи, методологію визначення тарифів на транспортування природного газу для точок входу і виходу.

- до липня-2015 року розробити та внести в Раду законопроект про впровадження з січня-2016 нової моделі оподаткування підприємств усіх форм власності, які здійснюють господарську діяльність з видобутку вуглеводнів;

- до травня 2016 року провести комплексний аудит приватних і державних користувачів нафтогазоносних надр. За результатами аудиту ліцензії, за якими в повному обсязі не виконується програма робіт, можуть бути анульовані і виставлені на відкриті аукціони;

- для держпідприємств, які не можуть у повному обсязі виконати план робіт на ділянці надр, має бути розроблена програма поступового добровільної відмови не менше ніж від 5% загальної кількості спеціальних дозволів (ліцензій) на користування нафтогазоносними надрами; ці ліцензії будуть виставлятися на аукціони.

Нагадаємо, що реформування українського нафтогазового ринку - одна з вимог міжнародних фінансових організацій і умова надання фінансової допомоги Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, нафтогазовомуо секторі України, реформ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]