Чт, 2024-04-18, 13:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:58
Платити треба за гриби, ягоди і навіть за кору дерев - влада вирішила збирати податки за дари лісу
Інші останні Економічні новини

Використання лісових ресурсів, таких як гриби, ягоди і навіть кора дерев, тепер стане платним. Поки що - лише на Хмельниччині. Депутати місцевої облради пояснюють своє рішення прагненням забезпечити раціональне використання ресурсів лісу, пише "Дело".

Відповідне рішення (№ 28-11/2012 "Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення") депутати місцевої облради ухвалили 17 травня.

Заступник голови ради Василь Осадчий уточнив з посиланням на пояснювальну записку до документа, що "метою і завданням цього рішення є посилення контролю в галузі охорони, збереження, раціонального, невиснажливого використання всіх видів лісових ресурсів місцевого значення, забезпечення відтворення відновлювальних властивостей лісу та наповнення місцевих бюджетів".

Зазначимо, що вартість різних дарів лісу істотно різниться. Так, кілограм сіна коштує 0,01 грн, деревна зелень - 2 коп, лісовий пень обійдеться в 6 коп.

Ставки на гриби також різняться - кілограм білих обійдеться в 55 коп, лисичок - 50 коп.

Березовий сік коштує 10 коп/кг. Повний перелік і тарифи наводяться в тексті рішення.

Також платним відтепер стане і випас сільгосптварин на території лісу. Розцінки встановлені на весь сезон за одну тварину: ВРХ - 20 грн, молодняк ВРХ - 15 грн.

В облраді зазначили, що контроль за виконанням цього рішення покладено на Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

У документі обмовляється, що збір ягід, грибів, горіхів та інших дарів лісу для власного споживання не обкладається податком. Йдеться про продукти, призначені для продажу. Однак як розмежувати перше й друге, не надто зрозуміло.

Нові податки регулярно "тішать" українців. Приміром, податок на багатство. Уряд збирався обкласти доходи багатих підвищеними податками. За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, ті, хто має більш як 100 тисяч гривень на місяць, повинні платити не 17% податку на прибуток, а 30-40%.

Крім того, притиснути податками вирішили і ювелірів. Державна податкова служба ініціювала поправки до Податкового кодексу, які обмежують ювелірів у виборі групи спрощеної системи оподаткування.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: ягоди, податки, дари лісу, кору дерев, Гриби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]