Чт, 2024-04-18, 06:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:46
Поборються за посаду президента Сербії в другому турі Тадич та Ніколіч
Інші останні Новини світу

Колишній президент Сербії Борис Тадич і лідер Сербської прогресивної партії Томіслав Ніколіч вийшли у другий тур президентських виборів, повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на дані опитувань.

За підсумками обробки бюлетенів з 26% виборчих ділянок, Тадіч лідирує з 24,81% голосів, передає РИА "Новости" з посиланням на Республіканську виборчу комісію (РВК).

Головний суперник Тадіча, голова Сербської прогресивної партії Томіслав Ніколіч поки незначно відстає з 24,71% голосів.

Кандидат від Соціалістичної партії Сербії віце-прем'єр і глава МВС Івіца Дачич набирає 15,76% голосів. Слідом йде колишній президент Югославії і колишній прем'єр Сербії Воїслав Коштуніца - 7,34%.

Явка склала 59,96%.

Несподіванка полягає в тому, що більшість експертів і соціологічні опитування пророкували в першому турі перемогу Ніколічу.

У неділю, 6 травня, в Сербії проходили вибори президента, парламенту і місцевих органів управління. Виборчі ділянки були відкриті з 7:00 (9:00 мск).

Всього в країні було 8,39 тисячі виборчих дільниць, на яких були зареєстровані 6,77 мільйона виборців.

У першому турі за посаду президента боролися 12 кандидатів. Основна боротьба, як і очікувалося, розгорнулася, між двома кандидатами - орієнтованим на Європу Тадичем, який раніше спеціально подав у відставку для того, щоб брати участь в нинішніх виборах, і консерватором Ніколічем.

Решта провідних сербських партій також висунули кандидатів на пост глави держави - від соціалістів виступив Івіца Дачич, від ліберал-демократів - Чедомір Йованович, від демократів - Воїслав Коштуніца, від радикалів - Ядранка Шешель.

Президент Сербії обирається строком на п'ять років. Другий тур відбудеться 20 травня поточного року. Тадич і Ніколіч змагалися на президентських виборах в 2004 і 2008 роках. Тоді обидва рази в першому турі вигравав Ніколіч, але в другому турі з незначною перевагою перемагав Тадич.

Нагадаємо, що президент Сербії Борис Тадич у середу, 4 квітня, офіційно оголосив про свою відставку з поста голови держави.

Одночасно з виборами президента в країні проходили парламентські вибори. Згідно з попередніми підсумками підрахунку голосів, які повідомила Республіканська виборча комісія, Сербська прогресивна партія Томіслава Ніколіча, що входить до складу опозиційної коаліції "Зрушимо Сербію", набирає 24,7% голосів.

На другому місці з 23,2% йде Демократична партія (ДП) екс-президента країни Бориса Тадича, передає ИТАР-ТАСС.

Далі йде Соціалістична партія віце-прем'єра Івіца Дачич (16,6% голосів), Демократична партія Сербії Воїслава Коштуніци (7,2%) і рух ліберал-демократів "Поворот" на чолі з Чедоміром Йованович (6,6%).

Представники виборчкому підкреслили, що опубліковані результати не включають в себе голоси громадян, які проживають в Косово і Метохії, які будуть підраховані тільки вранці. Це може внести суттєві корективи в остаточні результати - від підсумків виборів в Косово залежить доля 16 мандатів в 250-місцевому парламенті.

Якщо говорити про останні події в Сербії, варто згадати, що після "важких" переговорів Рада ЄС надала Сербії статус кандидата на вступ до ЄС.

Не можна оминути увагою й внутрішню ситуацію в країні. Влада Косова 17 лютого 2008 року в односторонньому порядку за підтримки США і низки країн Євросоюзу проголосила незалежність від Сербії. Белград, а також косовські серби не визнали самопроголошеної держави.

Після низки подій наприкінці 2011 року, Борис Тадич відреагував на сутички в Косові, закликавши сербів, що там проживають, розібрати барикади, споруджені ними на автодорогах у краї на знак протесту проти дій влади автономного регіону.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: другому турі, Тадич, Ніколіч, посаду президента Сербії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]