Пт, 2024-04-19, 04:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:11
Поліклініки стануть комунальним підприємством - ЗМІ
Інші останні Столичні новини - новини Києва
Масштабна реформа системи охорони здоров'я в Києві, ініційована столичною владою, дозволить доводити до банкрутства і закривати міські поліклініки.

У рамках реформи з 1 січня 2014 року поліклініка стане комунальним підприємством. А, за законом, КП можна довести до банкрутства і закрити, пише у своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" Ольга Скрипник.

Причому в нинішній ситуації, підкреслює оглядач, для цього не потрібно докладати ніяких зусиль - борги величезні, і немає жодних гарантій, що вони зменшаться до кінця року. Так, з початку поточного року в Святошинському районі борги поліклінік по комуналці перевалили за 800 тисяч грн, не кращою є картина і в інших районах. Рекордсмен - Деснянський район, заборговував більше 2,2 млн грн.

"За оперативною інформацією, в поліклініках відключають світло, воду, телефон - поки ненадовго, ймовірно, щоб не було скандалів. Відомо, що Конституція забороняє закривати медичні установи, але якщо вони отримають статус комунальних - проблем не буде. Приміщення, як нині водиться, отримають більш ефективних власників. Хворі з їх проблемами, пільгами, інвалідністю і т.д. в цю схему ніяк не вписуються", - відзначає автор.

Крім того, як раніше писало видання "Дзеркало тижня", у ході реформування в Києві з 102 діючих закладів первинної меддопомоги залишиться лише 42. А величезні борги можуть привести до того, що кияни в будь-який момент можуть взагалі опинитися без "швидкої допомоги".

"Не сьогодні-завтра бригади швидкої допомоги просто будуть з носилками бігати - тільки за бензин автотранспортна служба заборгувала понад 3 млн грн, та плюс 300 тисяч грн - за комуналку", - пише Скрипник.

Своїм рішенням Київрада не тільки дозволив закривати медичні, а й відправив медиків на підніжний корм. Муніципальні медустанови повинні будуть самостійно піклуватися про вирішення фінансових питань, які зараз має вирішувати міський бюджет. Тобто, їм доведеться заробляти: впроваджувати платні послуги, збільшувати розмір благодійних внесків, залучати пацієнтів, бажано, заможних.

Зазначимо, що лише 10-15% коштів, що виділяються на медицину в Україні, доходять за призначенням. За його колишнього голови МОЗ Миколи Поліщука, сьогоднішня медична реформа в Україні спрямована на людину, "але проводиться не для людей, а для чиновників".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: поліклініки, ЗМІ, комунальним підприємством | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]