Чт, 2024-03-28, 18:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:04
Політики й експерти очікують, що Євросуд може звільнити Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Звільнення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з в'язниці стало б початком кінця чинної влади, тому засуджену не помилували. Таку думку висловив позафракційний народний депутат Сергій Міщенко в ефірі "Ера-FM" 29 квітня.

"Зрозуміло, що на сьогоднішній день це рішення було очікуваним. Я вважаю що Юлія Володимирівна Тимошенко - єдиний опозиційний політик, який у змозі зробити, щоб нинішньої влади в Україні не стало. Тому влада боїться".

"Зрозуміло, якби Юлія Володимирівна була помилувана і вийшла на волю, то завтра на Майдані у місті Києві зібралися би сотні тисяч людей. І не треба було б нікого запрошувати чи комусь платити гроші. З цього і почався б кінець цієї влади", - сказав Міщенко.

За його словами, влада обов'язково дослухається Європейського суду з прав людини, якщо той постановить звільнити Тимошенко.

"Вона зобов'язана дослухатися. У нас є кримінальна відповідальність за невиконання рішень міжнародних судів", - зазначив Міщенко.

Євросуд з прав людини оприлюднить рішення у справі Тимошенко проти України сьогодні, 30 квітня. У ЄСПЛ заявляють, що винесене рішення не буде остаточним.

"Є можливість його оскаржити протягом трьох місяців. Воно (рішення) набуде чинності, якщо протягом трьох місяців не буде зроблено відповідний запит", - підкреслили в прес-службі.

Захист Тимошенко закликає владу відновити її права в повному обсязі у разі рішення Європейського суду з прав людини у справі екс-прем'єра на її користь.

Тимошенко оскаржила в суді її умови утримання в СІЗО і в'язниці, відсутність адекватної медичної допомоги. Крім того, Тимошенко скаржилася на те, що 20 квітня її силою відправили до лікарні, незаконний арешт, порушення права на справедливий суд і наявність політичної складової в кримінальній справі.

Резолютивна частина буде оголошена президентом Суду у форматі, відкритому для публіки і преси, опісля документ буде оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Політолог: позитивне рішення Євросуду навряд чи прискорить звільнення Тимошенко

Рішення Європейського суду з прав людини у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко проти України, що розглядатиметься 30 квітня, скоріш за все, буде на її користь, однак навряд чи прискорить звільнення засудженої.

Таку думку на прес-конференції в "Укрінформі" з циклу "Дванадцять сходинок", присвяченій аналітичному підсумку квітня, висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Очікуване рішення Європейського суду з прав людини, скоріш за все, буде на користь Юлії Тимошенко, і питання лише, яке буде формулювання, які будуть вимоги до української сторони", - сказав він.

Політолог зазначив, що можливі різні варіанти цих вимог та реакції на них української сторони, але у даному випадку дуже важливо "знайти певну позитивну формулу, аби продемонструвати прогрес".

"Варіант звільнення був би дуже важливий з погляду підписання нової угоди з Євросоюзом: якби Тимошенко звільнили, скоріш за все, угода була б підписана майже напевно", - припустив політолог.

Водночас, зазначив Фесенко, у питанні звільнення екс-прем'єрки для української влади є і "певні політичні ризики, і певні проблемні питання".

"Для прокуратури звільнити Тимошенко - це значить визнати свою поразку у цих справах, у цій війні з Тимошенко, і тому ризикну припустити, що, найпевніше, ми навряд чи побачимо найближчим часом звільнення Тимошенко, хоча шанс на це залишається", - вважає політолог.

Він припустив, що влада, як і у випадку з Юрієм Луценком, справа якого теж розглядалася в Європейському суді з прав людини, може виплатити штраф на її користь у разі його призначення, піти на якісь процедурні поступки, наприклад, на перегляд або самої "газової" справи Тимошенко, або окремих її позицій, може оскаржити рішення суду в Страсбурзі.

"Моя особиста думка - якщо Юлію Тимошенко і звільнять, то це відбудеться після президентських виборів 2015 року", - зазначив Фесенко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 922 | Додав: adminA | Теги: Євросуд, звільнити Тимошенко, Політики й експерти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]