Пт, 2024-04-26, 01:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:34
Полярне сяйво виявили на Урані
Інші останні Новини світу науки і технологій

У крижаній атмосфері Урану астрономам вперше в історії вдалося спостерігати полярне сяйво.

"Останній раз, коли ми отримали непрямі підтвердження того, що на Урані можуть бути полярні сяйва, було в 1986 році, коли біля планети пролітав космічний апарат Вояджер 2", - говорить Лорен Лемі, астроном з Паризькому обсерваторії у Франції, передає CyberSecurity.ru.

На цей раз два сяючі потоки, схожі на ті, що відбуваються в земній атмосфері, були зняті орбітальним телескопом Хаббл на освітленій Сонцем стороні планети.

Полярними сяйвами є легкі атмосферні спалахи, які існують у високих широтах на нашій планеті, а також були помічені на Юпітері і Сатурні. Всі ці планети мають магнітосферу, яка діє як природний щит від сонячних бурь.

Полярні сяйва, як правило, відбуваються в полярних або дуже високих широтах планет, де силові лінії магнітних полів змикаються і виходить ніби магнітна воронка, куди стягуються заряджені сонячні частинки.

Там ці частинки стикаються з молекулами газів (на Землі - кисню), внаслідок чого виходить свічення.

Учені безуспішно намагалися виявити сяйва на Урані в 1998 і 2005 роках. У вересні 2011 року Лемі і його команда виявили спрямований прямо на Уран викид сонячних частинок.

Як відомо, Уран віддалений від Землі приблизно на 4 млрд кілометрів, тому сонячні викиди до Урану йдуть приблизно два-три тижні (до Землі - трохи більше доби). Після викиду група учених почала спостерігати за Ураном і через шість тижнів фахівці за допомогою телескопа Хаббл зафіксували полярні свічення.

Також фахівці звертають увагу на те, що на відміну від більшості інших планет Сонячної системи, Уран має дивну орієнтацію: він ніби завалений на бік. Тобто магнітна вісь відхилена на 60% від осі обертання.

Сама ж вісь обертання має кут нахилу в 98 градусів, що відрізняє Уран від всіх інших планет Сонячної системи. Лемі говорить, що на відміну від Землі, Сатурну і Юпітера, сяйва на Урані відбуваються дуже недовго.

Можливо, це пов'язано якраз з дивною магнітною орієнтацією планети і високим кутом її нахилу.

Учені говорять, що за наявністю сяйв можна точно говорити про розташування полюсів у Урану, а крім того, можна робити висновки про деякі особливості його магнітосфери.

У НАСА планують відправити до Урану зонд - вивчати "велике і дивне магнітне поле".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1177 | Додав: adminA | Теги: Урані, полярне сяйво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]