Чт, 2024-03-28, 19:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:05
Польща проситиме НАТО про створення баз на своїй території
Інші останні Новини Європейського Союзу

На літньому саміті НАТО у Варшаві Польща поставить питання про створення баз альянсу в країні. Міністр оборони країни Антоній Мачеревіч розцінює рішення з цього питання як визнання Польщі "рівноправним членом" НАТО, пише NEWSru.com.

Саміт НАТО відбудеться у Варшаві 8-9 липня 2016 року.

В інтерв'ю радіо "Марія" Мачеревіч заявив: "На саміті у Варшаві буде ухвалено рішення, чи є Польща нормальним, рівноправним членом НАТО, і чи діють щодо неї такі ж норми, як і щодо Німеччини, Франції, Бельгії, Нідерландів та інших країн, або ж нас розглядають як державу другої категорії".

За його словами, йдеться про можливість розміщення на території країни баз НАТО або США, а також постійної присутності солдатів інших армій альянсу.

Як вважає Мачеревіч, інші країни можуть самостійно ухвалювати рішення про постійну присутність солдатів НАТО.

"У випадку з Польщею постійно діє німецьке вето, яке створює нам величезні складнощі", - додав він, висловивши сподівання, що ситуація зміниться.

Він також висловив переконання, що Польщі більше, ніж іншим країнам, загрожує напад.

"Саме на нас може обрушитися лавина агресора. Тому ми повинні мати можливість вирішувати, які засоби для оборони використовувати. У тому числі йдеться про дислокацію наших союзників, які підтримають нашу безпеку, якщо Польща вважатиме це необхідним", - сказав Мачеревіч.

За даними DW, з початку минулого року в НАТО обговорюється питання про створення в Польщі та країнах Балтії шести баз зі складами і тренувальними таборами.

Глава оборонного відомства нагадав також, що навесні розпочнеться будівництво бази ПРО НАТО в Редзіково. Ця система також "необхідна для нашої безпеки", вказав він.

На початку грудня ЗМІ розтиражували заяву польського замміністра оборони Шатковскего про те, що країна нібито веде роботу над отриманням ядерної зброї від США. Така програма діє в рамках НАТО, але беруть участь у ній країни, що не межують з Росією. У Міноборони ці висловлювання спростували, заявивши, що Шатковскего невірно зрозуміли. До того ж участь у програмі Nuclear Sharing суперечить установкам Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, членом якого є Польща.

Серед 28 країн НАТО три ядерні держави - США, Франція і Великобританія. Тільки США надають свою зброю в рамках програми "ядерного обміну". В даний час до неї приєдналися Бельгія, Німеччина, Голландія, Італія і Туреччина. У п'яти країнах Європи з "ядерного обміну" розміщено від 150 до 240 тактичних ядерних боєзарядів, найбільше - в Італії та Туреччині.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: Територія, Польща, створення баз, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]