Вт, 2024-04-23, 13:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:37
Понад 200 млн доларів екс-чиновників Януковича ЄС заблокував. Проти них відкриють нові справи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Генеральна прокуратура України домоглася блокування банками, котрі розташовані на території Європейського Союзу, закордонні активи та гроші колишніх чиновників часів президентства Віктора Януковича на суму, яка перевищує 200 мільйонів доларів. Про це кореспонденту НБН повідомив заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе.

"За зверненням Генеральної прокуратури України Європейським Союзом застосовано обмежувальні санкції до низки колишніх високопосадовців України та пов'язаних з ними осіб. За наслідками запроваджених санкцій встановлено і заблоковано їхні закордонні активи та грошові кошти на загальну суму понад 104 млн доларів США, 122 млн швейцарських франків, 22 млн євро", – йдеться у відповіді пана Сакварелідзе на офіційний запит НБН.

Давид Сакварелідзе уточнив, що "конфіскація заарештованого майна можлива лише після винесення судом обвинувального вироку та тільки на підставі відповідного рішення суду про конфіскацію, яке набрало законної сили".

"Тільки після отримання таких судових рішень можливо розпочати процедуру повернення з-за кордону протиправно виведених коштів", – наголосив заступник генерального прокурора України.

У Раді Євросоюзу заявили, що санкції проти екс-президента України Віктора Януковича, колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього міністра освіти і науки Дмитра Табачника і брата колишнього глави Адміністрації президента Сергія Клюєва можуть бути продовжені.

"Ми ще не впевнені, що санкції проти цих чотирьох осіб закінчаться 6 червня", – цитує "ЄС-плюс" дипломата при Раді ЄС.

Крім цього, він додав, що слідчі Євросоюзу продовжують перевірку щодо цих осіб.

Клімкін анонсував відкриття гучних кримінальних справ проти поплічників Януковича

Незабаром Генеральна прокуратура України відкриє нові кримінальні справи проти поплічників колишнього президента Віктора Януковича.

Про це в інтерв'ю ТСН заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Він нагадав, що у червні має відбутися саміт Європейського Союзу, на якому обговорюватимуть питання продовження персональних санкцій проти "сім'ї" Януковича, ватажків терористів, посадових осіб Російської Федерації, а також економічні обмеження проти Росії.

Глава МЗС висловив переконання, що Євросоюз продовжить санкції.

"Я знаю позиції всіх країн-членів ЄС. І на сьогодні і настрій, і налаштованість дуже чіткі: або ми виконуємо весь комплекс Мінських домовленостей (щодо деескалації збройного конфлікту на Донбасі - ред.), або санкції чітко залишаються", - наголосив він.

Клімкін також зазначив, що "ходять розповіді" про слабку позицію у цьому питанні з боку деяких країн.

"Звичайно, ходять різні легенди чи розповіді про те, що позиції деяких країн не є такими сильними. Але насправді Європейський Союз довів, що європейська солідарність чогось варта в цьому світі", - підкреслив він.

Міністр також зауважив, що основою для продовження санкцій проти поплічників Януковича стануть кримінальні справи, які незабаром будуть відкриті.

"Щодо дій Києва, то там має бути чітке юридичне підґрунтя. Генпрокуратура над цим працює. І, звичайно, по кожному випадку там має бути (кримінальна - ред.) справа. Справа, звичайно, буде. І це буде служити основою для продовження санкцій", - пообіцяв він.

"У нас є політичний блок санкцій (це те, що буде продовжено на наступному саміті Євросоюзу), і санкції проти окремих осіб, які мають юридичне підґрунтя", - додав Клімкін.

Ярема потай запевняв ЄС у невинності Клюєва - Лещенко

29 січня 2015 року Віталій Ярема, що перебував тоді на посаді генпрокурора України, надіслав листа до Федеріки Могеріні, в якому стверджував, що в українських слідчих немає доказів скоєння будь-яких злочинів Сергієм Клюєвим, написав народний депутат Сергій Лещенко у своєму блозі на Українській правді.

Цього листа було направлено за місяць до перегляду санкцій ЄС проти найближчого оточення колишнього президента України Януковича. Цей документ міг би призвести до скасування санкцій проти Клюєва та розблокування його активів в Європі. Лещенко розмістив фотокопію листа. На документі стоїть гриф "конфіденційно".

За інформацією журналіста, подання на Клюєва вже є у Верховній Раді, а сам депутат не з'явився на засідання регламентного комітету 27 травня. Підставою кримінальної справи сам Клюєв вважає "журналістські псевдорозслідування", в яких викривалися зловживання сім'ї Клюєвих у часи президентства Януковича, пише Лещенко.

Зазначимо, Генпрокуратура висунула підозри 14 з 18 екс-чиновників часів Януковича, які потрапили до списку санкцій ЄС.

Як повідомлялося, на початку березня Європейський Союз продовжив на рік санкції для 14 екс-чиновників часів президентства Віктора Януковича, до 6 червня - для чотирьох.

У списку про продовження санкцій відсутні імена колишніх радників Януковича Портнова і Калініна, екс-голови СБУ Якименка і сина екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова - Олексія.

До червня санкції продовжені для Лукаш, Віктора Януковича-молодшого (який загинув на Байкалі), Сергія Клюєва і Табачника.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: 200 млн доларів екс-чиновників Янук, Нові справи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]