Ср, 2024-04-24, 06:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:35
Поняття "злодій в законі" у Нацполіції вимагають криміналізувати: депортовані кримінальники відразу повертаються
Інші останні Кримінальні новини

Україні потрібно криміналізувати поняття "злодій у законі" і притягувати цих людей до відповідальності.

Про це в інтерв'ю "112.ua" розповів начальник ГУ НП у Києві Андрій Крищенко.

Голова столичної поліції пояснює, що це пов'язано з недосконалістю законодавства.

"У Кримінальному кодексі немає такого поняття, як "злодій у законі". Були особливо небезпечні рецидивісти, але це поняття декриміналізовано. Це люди, які відбували покарання за один і той самий злочин кілька разів. І якщо такі попадалися, ці обставини лише обтяжували їхню провину. За ними була певна система нагляду. Їх контролювали. Наразі "злодіїв у законі" затримуємо і депортуємо. На жаль, наше законодавство не передбачає серйозної відповідальності, тільки заборону в'їзду, і вони повертаються майже відразу", - зазначає Андрій Крищенко.

На його думку, Україні необхідно запровадити в законодавство поняття "злодій у законі".

"Поняття "злодій у законі" потрібно вводити. Якщо люди ведуть кримінальний бізнес, вони це зробили своєю роботою і це шкодить державі та інтересам суспільства, це поняття потрібно криміналізувати і притягати їх до відповідальності. Розробити чіткий критерій, притягувати за чіткий склад злочину", - вважає Крищенко.

Нагадаємо, що Верховна Рада відхилила законопроект №1188, що вводить у кримінальне законодавство України поняття "злодій у законі". Законопроект №1188 розроблений з метою притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які займають найвище становище в злочинній ієрархії і є "злодіями в законі", а також осіб, причетних до створення та функціонування злочинних угруповань. Так, пропонується доповнити ч.3 ст.27 Кримінального кодексу України, передбачивши, що до складу організаторів злочинних угруповань належать особи, які причетні до створення, керівництва і фінансування злочинного угруповання, а також особи, які мають статус "злодія в законі".

При цьому автори документа посилаються, зокрема, на досвід Грузії, де 2005 року був прийнятий спеціальний закон, що вводить у Кримінальний кодекс країни окрему статтю "Злодій у законі, належність (членство) до злочинного світу".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 767 | Додав: adminA | Теги: криміналізація, злодій в законі, нацполіція, депортовані кримінальники повертают | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]