Вт, 2024-04-23, 15:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
Попередники мають вплинути на Януковича в питанні мови, вважає Ющенко
Інші останні Політичні новини

Ухвалюючи рішення щодо підписання "мовного" закону, Віктор Янукович має розраховувати на поради екс-президентів, заявив екс-президент Віктор Ющенко в інтерв’ю "5 каналу".

Він заявив, що питання статусу російської мови залежатиме він виборів до Верховної Ради.

"Відповідь, бути чи не бути російській мові другою (державною), залежить насамперед від жовтня 2012 року. Все решта - можна політизувати, можна демонструвати, я вітаю, аплодую, можна навіть не робити уроків, хто голосував за той закон. Забути. Я скоріше думаю, що моя нація так і зробить, вона забуде до жовтня", - заявив Ющенко.

"Коли я говорю про ту роботу, яку робить моя політична сила, я вважаю, що вона абсолютно вірно зробила, що ініціювала події біля Українського дому. Але події біля Українського дому не дають вичерпної відповіді. Тому що ми працюємо не з інструментом, який має кінцевий вплив і формує відповідь, всього-на-всього він породжує частину атмосфери, яка може вплинути", - уточнив він.

"Я займаюся, наприклад, тим, що було б дуже добре, якби три українські президенти сьогодні стали солідарними, висловилися щодо цієї позиції, і схилили діючого президента до того важеля, який дійсно в його руках - накласти вето, - зазначив екс-президент. - У будь-якому випадку йому буде піднята "жовта картка" або одною частиною суспільства, або другою".

"Я думаю, що голос першого президента, і другого, і третього, може бути критичним, для того щоб на них або спертись чинному президенту, прийняти рішення, і пояснити нації, чому тільки так треба було їм поступать. Оце місія президентів, шановні", - вважає він.

Екс-президент також висловив переконання, що більше ніж він Януковичу ніхто зауважень не робить.

"Я думаю, що більше ніж я, по темі антиукраїнської політики, чинному президенту очі в очі ніхто не говорив. Я можу це стверджувати", - підсумував він.

Як повідомлялося, 3 липня парламент ухвалив закон про мови. Відразу після голосування біля Українського дому почалася акція протесту, яка зібрала близько 700 осіб. Ряд народних депутатів оголосили голодування.

6 липня опозиційні політики заявили про завершення акції біля Українського дому, однак небайдужі громадяни вирішили домагатися скасування "мовного" закону.

11 липня учасник голодування біля Українського дому на Європейській площі в Києві вимагали від президента України Віктора Януковича застосувати вето до закону "Про засади державної мовної політики" до 13.00 13 липня.

У ПР заявили, що закон про мови буде підписано новим чи старим спікером парламенту в перших числах серпня, а до 20 серпня – президентом. Питання підписання закону Віктором Януковичем було вирішено ще в травні, коли лідери Партії регіонів ухвалили рішення щодо його розгляду у Верховній Раді.

Ющенко розповів, чого ходить на Конституційну асамблею до Януковича

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що має бути присутнім на засіданнях Конституційної асамблеї, створеної президентом Віктором Януковичем.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання, чому він легітимізує владу своєю участю у офіційних заходах.

"Моя мета не була прийти туди, щоб помилуватися з Ківаловим. А моя мета була, і залишається на сьогодні, слідуюча: кожен президент, який приходить до влади в Україні, безумовно, підходить до проблеми Конституції", - зазначив екс-президент.

"Коли ми говоримо при сьогоднішню ситуацію, коли через вуста одного з президентів ініційована Конституційна асамблея, у мене, при моєму часі правління, була конституційна комісія, комісія, здається, була у Кучми, бо двічі чи тричі я, як голова фракції, приходив на ту комісію… Безумовно ця інституція буде при будь-якому президенті", цитує Ющенка "Українська правда".

"Тепер виникає запитання: ми на ці інституції хочемо дивитися як на точку, у якій проходить перша формальна дискусія, яка може або започаткувати дорогу, або на другому засіданні сказати: пане президенте, ви творите лихо Україні, що ви придумали, яку ви перевагу даєте?.. Діалог повинен бути", - додав він.

"Якщо я сиджу на Конституційній асамблеї, то це ще не означає, що я згоден навіть з ініціатором цього проекту, але це означає те, що у мене є завжди право на цій площадці, якщо я відчую, для чого зібраний цей процес, сказати своє слово, щоб його не говорити через 5 років чи через 10 років", - підсумував Ющенко.

Ющенко сидів з Януковичем на Євро, бо почув голос нації

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що ті, хто робив політику на Євро-2012, не мали рації.

Про це він заявив в інтерв’ю "5 каналу", відповідаючи на запитання, чи не вважає він, що за нього б у 2004 році не проголосували виборці, якби знали, що в 2012-му він сяде на стадіоні поряд з Віктором Януковичем.

"Я Україну бачу соборною, я родився на східній стороні України, і я вважаю, що я її добре знаю. Значна частина мого життя пройшла в Західній Україні. І я знаю Західну Україну, або я думаю, що я її знаю. І от в моєму розумінні найвища національна політика - це так політика, яка консолідує дві наші легені", - зазначив він.

"Я не думаю, що у нас після Помаранчевої революції була подія, яка так високо підняла націю. Я все зробив, як президент, щоб ця подія відбулася", - додав він, згадуючи час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012.

"І коли я, стоячи разом з десятками тисяч людей, на стадіоні співав національний гімн, мені здавалося, дуже часто, так чітко і ясно українська консолідація не проявлялася за останні роки", - уточнив екс-президент.

"І коли я в Донецьку співаю гімн, і забувають останній рядок двічі повторить, я це можу простить, але я чую там єдиний голос нації, і голос диктора там майже не чути. Я цьому аплодую", - заявив Ющенко.

"Хтось робив політику із спортивних заходів, ви знаєте, це на його совісті. Я думаю, що мудрі політики завжди скажуть: давайте зробимо спорт поза політикою", - підсумував він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 996 | Додав: admin | Теги: янукович, ющенко, мова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]