Сб, 2024-04-20, 09:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:00
Порахували "нечистих" кандидатів і розповіли, що з ними робити
Інші останні Політичні новини
У рамках кампанії "Фільтруй Раду!" учасники руху "Чесно" загалом дослідили 2306 кандидатів (за партійними списками та у мажоритарних округах) та виявили серед них 937 порушників критеріїв "Чесно". Відповідно до розрахунку можна припустити, що за тиждень до виборів за 1 місце у парламенті змагаються принаймні 2,08 кандидатів-порушників критеріїв доброчесності. Такі результати дослідження було презентовано 22 жовтня під час суспільно-політичного форуму "Чесна розмова з майбутнім парламентом" за участі представників провідних політичних сил, відомих журналістів, експертів, представників посольств та міжнародних організацій, повідомляє прес-служба руху "Чесно".

Рух "Чесно" дослідив загалом 504 кандидата з 21 політичної сили, що балотуються до парламенту, та виявив 284 порушників хоча б 1 з 6 критеріїв руху.

Зокрема, у прохідних частинах партійних списків 6 провідних партій знаходяться 258 недоброчесних кандидатів, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв: у списку "Партії Регіонів" - 107 порушників із 120 проаналізованих кандидатів, в Об’єднаній Опозиції "Батьківщина" - 88 порушників зі 120, в "УДАРі" - 18 порушників з 70, в Комуністичній партії України - 24 порушники з 70, у Всеукраїнському об’єднанні "Свобода" - 9 порушників з 25, в партії "Україна - Вперед!" - 12 порушників з 25.

Також рух "Чесно" дослідив перші п’ятірки решти 15 політичних сил, що балотуються до парламенту, та виявив 26 кандидатів, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв руху.

Найбільш поширені порушення кандидатів за партійними списками: 74 кандидати від ПР та 47 кандидатів від ОО "Батьківщина" - порушили критерій "Непричетності до корупційних дій".

Представники КПУ лідирують за кількістю поданих законопроектів, що загрожують правам за свободам людини (4 кандидати).

За кількістю порушень критерію прав та свобод людини лідирують (у процентному співвідношенні): ПР – 32 порушники зі 120 проаналізованих, ВО "Свобода" - 5 з 25. За індикатором "мова ненависті" (критерій "Відсутності фактів порушень прав та свобод людини") КПУ за кількістю порушників зрівнялася з ВО "Свободою".

Загалом учасники руху отримали 16 апеляцій від кандидатів за списком ВО "Свобода" (з них 7 враховані, 2 – враховані частково), 27 апеляцій від кандидатів за списком партії "УДАР" (12 – враховані, 5 – враховані частково), а також 3 апеляції від ОО "Батьківщина" (1 - врахована частково, 1 - у процесі обробки станом на 22 жовтня 2012 року).

Окрім того, рух "Чесно" промоніторив 1801 кандидата - самовисуванців та висуванців від партій, що продовжують боротьбу у 225 мажоритарних округах. Аналіз виявив 653 кандадатів-мажоритарників, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв добро"Чесно"сті.

Зокрема, серед мажоритарників, висунутих: "Партією Регіонів" - 151 порушник з 207 проаналізованих кандидатів; Об’єднаною Опозицією "Батьківщина" - 66 порушників зі 176; "УДАРом" - 42 порушника з 189; Комуністичною партією України - 40 порушників з 222; партією "Україна - Вперед!" - 22 порушника зі 105; Всеукраїнським об’єднанням "Свобода" - 13 порушників з 33; серед самовисуванців рух "Чесно" знайшов 219 порушників з 543 проаналізованих; інші 52 партії висунули 100 порушників в одномандатних мажоритарних округах.

Рух "Чесно" отримав 38 апеляцій від кандидатів, що балотуються у мажоритарних округах, з них: 10 – враховані, 6 – враховані частково, 9 – у процесі обробки станом на 22 жовтня.

Згідно дослідженню маємо таку статистику порушень ключових індикаторів (кандидатами за партійними списками та у мажоритарних округах): підкуп виборців та використання "адміністративного ресурсу" – 190 порушень, постійно фіксуються нові випадки; незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців - 84 порушення; невідповідність стилю життя офіційним доходам - 80 порушень; обмеження свободи слова та права на інформацію - 71 порушення; посягання на життя та здоров'я людини - 62 порушення; рейдерство та інші порушення права власності - 48 порушень; розкрадання державного чи комунального майна, їх нецільове використання — 48 порушень; зловживання із земельними ресурсами - 47 порушень; зловживання під час тендерних процедур - 42 порушення.

Рух "Чесно" розповів, як необхідно змінити виборче законодавство в Україні

Сьогодні, 22 жовтня, рух "Чесно" назвав головні проблеми, які існують на виборах в Україні, і розповів, що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію.

Рух "Чесно" проаналізував 2306 кандидатів в депутати на відповідність критеріїв сумлінності. З них 937 працювали з порушеннями. У зв'язку з цим в русі виробили 10 висновків існуючої ситуації та пропозиції, що і як потрібно поліпшити, щоб вибори в Україні проходили з високою якістю політики.

Персональна відповідальність.

В Україні повинен працювати принцип персональної відповідальності за власні дії. Відсутність персональної відповідальності знижує довіру громадян до політиків. Необхідно вимагати від кожного депутата персонального голосування, відвідування засідань комітетів і вірності тієї політичної позиції, завдяки якій вони отримали підтримку виборців.

Відкрита конкуренція.

Рада може виконувати представницькі функції тільки за умови чесних виборів, в основі яких - відкрита конкуренція. Вибори, що проходять при тотальному підкупі виборців, не дає можливості депутатам реально відображати суспільні запити, а значить - стати структурою реального суспільного консенсусу. Потрібно суттєво модернізувати виборчу систему і прийняти виборчий кодекс.

Звітність перед виборцями.

Українські виборці повинні мати контроль над депутатами і після виборів. Для цього необхідні закони, які б посилили відповідальність партій і політиків за свої зобов'язання перед виборцями і, зокрема, дозволяли б виборцям контролювати дії депутатів вже після їх обрання.

Діалог.

Зміни в політиці можливі тільки за умови діалогу між політиками та громадянами. Необхідно забезпечити прозорість, відкритість і підзвітність народних обранців і політичних сил.

Політичні дискусії.

Виборча кампанія повинна проходити зі змістовними політичними дискусіями. За весь час роботи ""Чесно"" не було зафіксовано змістовних дискусій щодо конкретних кроків реформування країни і не давали виборцю орієнтири щодо запропонованих шляхів розвитку країни. Потрібно впровадити обов'язкові теледебати між політичними силами про програмні положення.

Прозорість фінансування.

Непрозоре фінансування і "олігархізація" політичних сил створюють систему недовіри до парламенту. Необхідні закони, які гарантують прозорість фінансування політичних партій, окремих політиків та виборчих кампаній.

Новий закон про вибори.

Чинний закон про вибори не посилює якість української політики. Потрібна виборча система, яка б створила для кандидатів рівні умови конкуренції, робила б майже неможливою корупцію і підкуп виборців і служила б "соціальним ліфтом" для кращих представників суспільства у владу.

Механізми контролю над політиками.

Україні потрібні механізми, які б обмежували недобросовісних політиків у балотуванні в парламент. Необхідна жорстка відповідальність за фальсифікацію виборів і підкуп виборців, а також гарантований доступ всіх політичних сил до ЗМІ.

Українські політики не однакові.

Вони різняться типами порушень та їх наслідками для суспільства. Але спільними є те, що жодна політична сила не запропонувала суспільству якісно нові правила гри. На думку ""Чесно"", політики повинні відрізнятися умінням запропонувати людям якісно інші стандарти, які змінять природу української влади. Для цього потрібні механізми, які заохочували б участь у політиці діячів, які мають волю відповідати критеріям "Чесно"сті і служити моральними авторитетами для суспільства.

Громадянські ініціативи.

Незважаючи на проблеми зі свободами, в Україні можливі впливові громадянські ініціативи. Зараз такі ініціативи відбуваються не завдяки, а всупереч державі. Необхідні закони, які посилять роль громадянського суспільства та заохочують громадян активно впливати на прийняття державних рішень.

Зазначимо, що місія спостерігачів на виборах до Верховної Ради Міжнародного експертного центру виборчих систем (ICES) вважає, що виборче законодавство України здатне забезпечити вільне голосування та чесний підрахунок голосів. Про це на прес-конференції сказав президент ICES Олександр Цінкер (Ізраїль).

Як повідомлялося, ЄС очікує від Києва прогресу в трьох сферах - правосудді, проведення парламентських виборів і реформах, заявляє верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: нечистих кандидатів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]