Пт, 2024-03-29, 07:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:06
Порошенко - ГПУ вже сьогодні може передати усі корупційні справи до НАБУ
Інші останні Кримінальні новини

Генеральна прокуратура України (ГПУ) вже з сьогоднішнього дня може передати всі провадження про корупцію в Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Про це заявив президент Петро Порошенко під час представлення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, передає в понеділок, 1 грудня 2015 року, офіційний сайт голови держави.

За його словами, в результаті проведеного конкурсу "виграла Україна, бо був проведений прозорий конкурс на надзвичайно важливу посаду антикорупційного прокурора. Сьогодні є впевненість суспільства в тому, що це є людина незалежна, професійна".

Була проведена низка "різних конкурсів, які готувалися не тільки в Україні, але й у США та ЄС", - повідомив Порошенко.

"Ключове, що ми сьогодні отримуємо – це величезний мандат довіри.

Це те, чого потребує правоохоронна система", - наголосив президент.

"Генпрокуратура вже з сьогоднішнього дня може зробити такий крок як передачу всіх справ по корупції в Антикорупційне бюро, де буде здійснювати відповідний нагляд, супровід Антикорупційної прокуратури", - сказав Петро Порошенко.

При цьому Порошенко повідомив, що Шокін оприлюднив наказ про створення Департаменту з боротьби з корупцією всередині Генпрокуратури, який очолить заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе. "Наскільки мені відомо, вчора було оприлюднено наказ генерального прокурора про створення спеціального Департаменту генеральної інспекції, яка буде займатися з надзвичайно серйозними широкими повноваженнями - подоланням корупції, очищенням, ефективною боротьбою зі злочинністю - всередині прокуратури", - зазначив глава держави.

За його словами, прийнято рішення, що відповідати за цей департамент буде Сакварелідзе.

Як наголосив Порошенко, це є "своєчасним рішенням".

Президент додав, що з лютого 2015 року до суду передано обвинувальні акти щодо 40 прокурорів, які вчинили корупційні злочини. "За шість попередніх років в прокуратурі було до суду передано та засуджено за корупційні факти 61 працівника. А з лютого місяця лише цього року передано до суду та завершено судові процеси вже по 40 прокурорам", - сказав глава держави.

Як повідомлялося, 22 вересня генеральний прокурор Віктор Шокін на вимогу Європейського Союзу створив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП). Згідно із законом, ця прокуратура має здійснювати нагляд за дотриманням законів під час досудового розслідування, яке здійснюється Національним антикорупційним бюро (НАБУ).

30 листопада Шокін затвердив обраного на відкритому конкурсі 30-річного Назара Холодницького на посаду заступника генпрокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Варто зауважити, що обранню Холодницького, а отже повноцінному старту НАБУ, про який можна говорити лише сьогодні, передувала гостра політична дискусія стосовно персонального складу конкурсної комісії з відбору голови САП - зокрема, ЄС, правозахисники та правляча в Україні коаліція наполягали на тому, аби мінімізувати кількість задіяних у ній представників ГПУ - що завершилося компромісом між Порошенко на головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, досягнутим під час їхньої телефонної розмови 3 листопада, і, як наслідок, зменшенням кількості членів комісії з-поміж людей Шокіна з чотирьох до двох осіб.

Холодницький планує розпочати роботу над матеріалами у середу, 2 грудня.

"Генеральний прокурор щойно вручив посвідчення", - наводить його слова УНІАН. При цьому він додав, що сьогодні у Генпрокуратурі професійне свято - День працівників прокуратури.

В свою чергу директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що детективи Бюро вже готові внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань більше 10 відомостей про провадження і розпочати розслідування.

Таким чином на повну потужність НАБУ запрацює з 2 грудня, а не з 1 жовтня, як планувалося раніше, і як того вимагали зобов'язання української влади перед західними партнерами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 758 | Додав: adminA | Теги: Набу, корупційні справи, ГПУ, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]