Чт, 2024-03-28, 12:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:04
Порошенко хоче до Нового року провести податкову реформу
Інші останні Економічні новини

  Президент України Петро Порошенко поставив завдання до Нового року ухвалити зміни до податкового законодавства і бюджет на 2016 рік. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відкриваючи обговорення податкової реформи на 16-му засіданні Національної ради реформ, глава держави зазначив, що, незважаючи на те, що податкові та бюджетно-фінансові питання не є сферою відповідальності президента, в умовах часового цейтноту і викликів національній безпеці він вимушений сьогодні винести питання про податкову реформу на обговорення Нацради реформ.

Порошенко вирішив виступити модератором дискусії, що розгорнулася навколо концепцій реформування від Міністерства фінансів та депутатів.

Президент підкреслив, що йдеться не лише про необхідність ухвалення державного бюджету, оскільки необхідно фінансувати видатки, включаючи оборону. "Мова йде про те, що прийняття бюджету та змін до податкового законодавства є умовою для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. На сьогоднішній день фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави", – наголосив Порошенко.

Глава держави висловив впевненість в тому, що компроміс між двома підходами буде знайдено і оформлено у відповідний законопроект. Президент також відзначив необхідність максимально прискорити розгляд цього законопроекту у парламенті.

За словами глави держави, в цілому зміни до податкового законодавства мають відповідати трьом вимогам. Вони мають стимулювати розвиток економіки: "Ставки податків, адміністрування, прозорість мають суттєво вплинути на інвестиційний клімат".

Вони мають сприяти істотному скороченню податкового навантаження на бізнес, спрощенню адміністрування, забезпеченню прозорості, в тому числі і для розкриття "сірих" секторів економіки, де до цього взагалі не було обліку, зазначив президент.

Нарешті, податкові зміни не повинні обернутися втратами для бюджету.

"Це можна забезпечити лише нашою спільною об’єднаною роботою", – заявив глава держави.

Президент повідомив, що протягом останніх днів мав чимало дискусій з прем’єр-міністром, міністром фінансів, народними депутатами, окремими міністрами. "Частину, присвячену адмініструванню, пропонується прийняти з урахуванням компромісних пропозицій, як напрацьованих у Міністерстві фінансів, так і тих, що були напрацьовані у податковому комітеті, а також іншими народними депутатами. Впевнений, що тут можливе об’єднання підходів", – сказав Порошенко.

Податок на прибуток підприємств і ПДФО, всупереч попереднім намірам, збільшувати не будуть. "Ключова позиція, що ми не робимо підвищення податкового тиску – ані на громадянина, ані на бізнес", – заявив президент.

"Дуже важливо, щоб ця філософія поширювалася на декілька років. Якщо ми ставимо 18 відсотків податок на прибуток підприємств і ПДФО на 2016 рік, щоб ми зараз зафіксували, що на 2017 рік ставка буде ще зменшена на один відсоток, а на 2018 рік визначили орієнтир, за яким ми маємо досягнути максимум 20-відсоткового навантаження на фонд заробітної плати – приблизно 10 відсотків ПДФО і 10% – ЄСВ", – висловив думку глава держави.

Президент наголосив, що в умовах війни дуже важко знайти країну, яка б знижувала податки. "Ми чітко зараз визначаємо нашу стратегію, і наголошую, що нам в будь-якому разі це треба зробити. Це – революційний крок, але ми маємо затвердили стратегію кількаетапного, але швидкого і радикального скорочення єдиного соціального внеску, включно з тим, що ми маємо зробити з 1 січня", – заявив Порошенко.

Також глава держави запропонував розглянути можливість запровадити ставки з 1 січня, дати бізнесу 3 місяці на ознайомлення з новаціями, з тим щоб з 1 квітня податкові зміни ввести у дію, підкреслюється в повідомленні.

Яценюк: у нас є тільки один шлях - шлях єдності і поступу

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Національної ради реформ у вівторок, 8 грудня, заявив, що "у нас є тільки один шлях - шлях єдності, шлях поступу вперед і шлях відповідальності перед нашою країною". Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Як зазначається в повідомленні, він звернувся до президента України Петра Порошенка, відзначивши його роль "як національного арбітра у проведенні переговорів і медіації з приводу нової фінансової і податкової політики країни".

"І я переконаний, що з таким підходом ми не просто знайдемо компроміс, а ми для країни запровадимо нову податкову реформу, ми для українського бізнесу запровадимо додаткові стимули створювати робочі місця і відповідно сплачувати податки. І що бюджет 2016 року буде збалансований, і ми зможемо забезпечити всі видатки, як на національну безпеку і оборону, так і соціальні видатки. І зможемо збалансувати його таким чином, що цей бюджет буде відповідати найвищим стандартам фінансової стабільності України", - сказав глава уряду.

Він повідомив, що уряд запропонував після низки консультацій з народними депутатами України "прийняти базові й ключові речі, які необхідно запровадити в Податковому кодексі, розпочинаючи з питання прозорості відшкодування податку на додану вартість і закінчуючи демілітаризацією і ліквідацією податкової міліції".

"Це відповідальні політичні рішення. І ми цінуємо позицію народних депутатів і Комітету і готові далі продовжувати цей діалог", - додав він.

Яценюк підтримав пропозицію щодо запровадження нових ставок податків з 1 січня, а запровадження в цілому редакції Податкового кодексу з 1 квітня.

Він закликав "до кінця поточного року продемонструвати, що ми таки здатні робити спільний успіх", підкреслюється в повідомленні.

Нацрада реформ затвердила нові компромісні ставки податків

Нові ставки податків, які були запропоновані як компромісні Мінфіном, можуть набути чинності з 1 січня. Про це РБК-Україна повідомив член комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій (фракція "Самопомочі").

Ставка податку на прибуток (класична модель, а не варіант оподаткування розподіленого прибутку, як прописано в депутатському законопроекті) становитиме 18%, з 2017 року - 17%, податок на доходи фізосіб - 18%, ПДВ - 20%, при цьому пільговий режим оподаткування лікарських препаратів буде збережено на рівні 7%; ЄСВ - 20%, а з 2018 року єдиний соцзбір буде скасовано, і ставка ПДФО збільшиться до 20%.

Як розповів Андрій Журжій, певним компромісом стало й те, що Мінфін, затверджуючи проект змін до Податкового кодексу на засіданні Кабміну, повинен врахувати всі норми про адміністрування ПДВ, запропоновані в депутатському варіанті реформи.

Там, зокрема, мова йде про автоматичне відшкодування податку для всіх платників без застосування критеріїв. Також уряд має врахувати і пропозиції про демілітаризацію податкової міліції. Президент запропонував, що всі нові норми в частині адміністрування мають набути чинності з 1 квітня.

У частині скасування спецрежиму ПДВ для аграрного сектору також є певні поступки з боку Мінфіну. Пільгу, незважаючи на вимоги МВФ, скасовано не буде, але частину ПДВ - 75% - сільгоспвиробники будуть перераховувати до бюджету. 25% залишиться у розпорядженні бізнесу. Сьогодні аграрії акумулюють на рахунках всі 100% податку.

Крім того, домовилися все ж змінити систему сплати єдиного податку. Групи і вимоги, запропоновані Мінфіном, можуть бути прийняті. Держава зобов'язується своїм коштом закупити касові апарати, а норми про застосування коефіцієнта для непрямих методів розрахунку витрат планується переглянути.

За словами Андрія Журжія, проекти кодексу, а також бюджету на 2016 рік вже завтра будуть розглянуті на засіданні уряду.

Як повідомлялося, податкова реформа є однією з ключових умов виконання Україною зобов'язань за програмою співпраці з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом.

На даний момент в Україні є два основних варіанти податкової реформи – від Міністерства фінансів та від депутатського корпусу. Проект, підготовлений парламентарями, передбачає різке зниження податкових ставок і скасування деяких податків. Такі зміни, на думку фахівців, сформують дефіцит бюджету в розмірі щонайменше 200 млрд грн.

Проект податкової реформи від Мінфіну передбачає дефіцит бюджету в розмірі не більш як 60 млрд грн при загальному дефіциті бюджету, закладеному в проекті держкошторису країни на 2016 рік, у 83,7 млрд грн.

Крім того, за інформацією Мінфіну, саме їхній проект податкових змін є найприйнятнішим для МВФ.

Раніше повідомлялося, що фракція партії "Блок Петра Порошенка – Солідарність" не підтримає проекту державного бюджету на 2016 рік без змін до Податкового кодексу, запропонованого комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики, який очолює Ніна Южаніна. Фракція "Батьківщина" й собі не підтримає урядового проекту Податкового кодексу через закладене у ньому радикальне підвищення податків. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявила лідер фракції Юлія Тимошенко.

Лідер БПП Юрій Луценко закликає наступного тижня зробити пленарне засідання заради розгляду Податкового кодексу та проекту держбюджету на 2016 рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: податкова реформа, Новий рік, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]