Чт, 2024-04-18, 18:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:18
Порошенко хоче запровадити надзвичайний режим в енергетиці
Інші останні Економічні новини

Україна поверне Крим, використовуючи міжнародно-правові механізми, політико-дипломатичним шляхом та через судові рішення. Про це президент Петро Порошенко заявив в інтерв’ю українським телеканалом, яке транслювалося 6 грудня.

"Це для Путіна Крим - територія, що має бути населена вихідцями з Сибіру, які зараз терміново перевозяться, або перетворена на велику військову базу. Для мене Крим – це українська земля. І кримчани – це українці. Буду все робити, щоб внаслідок розробленої стратегії та використовуючи міжнародні правові механізми, над якими ми працювали, в тому числі і в Парижі, забезпечити через судові рішення та політико-дипломатичний шлях повернення Криму. Альтернативи цьому шляху не існує", - запевнив президент

За словами президента, "маємо зробити все можливе, щоб захистити права кримськотатарського народу, який зараз знаходиться у Криму під шаленим тиском". Він нагадав, що лідери кримських татар Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров були обрані за списком партії БПП і отримали більше можливостей у якості депутатів Верховної Ради боротися за права кримськотатарського народу. Також Мустафа Джемілєв був призначений радником президента, щоб брати активну участь у розробці кроків, які сприятимуть поверненню Криму.

"Ми дійсно не можемо дозволити, щоб вантажі без будь-якого ефективного контролю та політики йшли на окуповану територію анексованого Криму", - наголосив глава держави.

Президент нагадав, що на початку листопада після консультацій з політичними силами звернувся до Уряду щодо запровадження режиму закриття митних пунктів пропуску для вантажних автомобілів.

Коментуючи питання постачання електроенергії, президент нагадав, що відбулася аварія, яка призвела до серйозних ускладнень у енергозабезпеченні, і було переведено в аварійний режим енергозабезпечення декілька районів Херсонської та Миколаївської областей. Це призвело до створення загрозливої техногенної ситуації.

Президент звернувся до уряду щодо запровадження надзвичайного режиму в енергетиці у зв'язку з віяловими відключеннями, у зв’язку з критичною ситуацією в забезпеченні вугіллям.

"Думаю, що аварійне постачання по одній лінії буде відновлено найближчим часом при проведенні консультацій з кримськими татарами", - зазначив президент.

Нагадаємо, 6 грудня після зустрічі з президентом активісти блокади анексованого Росією Криму дозволили розпочати експлуатацію відновленої лінії електропередачі 220 кВ "Каховська-Титан".

Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що півострів може розраховувати не більше, ніж на 200-250 МВт, тоді як загальна потреба Криму в електроенергії становить 1050-1100 МВт.

Довідка

20 вересня з ініціативи кримських татар розпочалася "товарна блокада" Криму.

20 листопада, близько 9:00 ранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть в Крим, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли "під охорону" пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор, які продовжували залишатися під напругою, енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків.

23 листопада Кабінет міністрів України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків в окупований Крим.

24 листопада Державна прикордонна служба України повністю перекрили вантажне сполучення з Кримом.

2 грудня президент РФ Володимир Путін прибув на півострів і заявив про запуск першої нитки так званого "енергомосту" з РФ в окупований Крим. Але проблему зі світлом це не вирішило, що й визнав очільник російської окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 796 | Додав: adminA | Теги: енергетика, Порошенко, надзвичайний режим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]