Пт, 2024-03-29, 03:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:21
Порошенко: на Донбасі незабаром буде озброєна місія ОБСЄ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Президент України Петро Порошенко очікує, що найближчим часом буде ухвалено рішення щодо створення та розгортання на частині Донбасу збройної поліцейської місії ОБСЄ.

"У результаті моїх переговорів найближчим часом я очікую впровадження нової збройної поліцейської місії ОБСЄ для забезпечення контролю над режимом припинення вогню, для контролю відведення озброєнь, для забезпечення виведення окупаційних військ Російської Федерації з окупованої території та для забезпечення ефективного контролю українсько-російського кордону, щоб нові регулярні війська та озброєння не заходили на територію України", - сказав він під час зустрічі з адміністративно-господарським активом Запорізької області в п'ятницю, 22 квітня, передає "Інтерфакс-Україна".

Порошенко зазначив, що після цього необхідно перейти до політичного врегулювання ситуації на Донбасі.

Як повідомлялося, 15 квітня президент Петро Порошенко, лідер Франції Франсуа Олланд та федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови скоординували позиції щодо перспектив запровадження поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Президент України поінформував про постійне погіршення ситуації на Донбасі та закликав посилити тиск на Росію для припинення вогню.

Напередодні президент РФ Володимир Путін заявив, що підтримує пропозицію про посилення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на лінії зіткнення на Донбасі та про її озброєння. "У нас не так давно була розмова з Петром Олексійовичем Порошенком, він запропонував посилити присутність ОБСЄ, в тому числі, щоб співробітники ОБСЄ були зі зброєю, на лінії розмежування, і домогтися повного припинення вогню. Я вважаю, що це правильна пропозиція, ми це підтримуємо", - заявив він та додав, що цю ініціативу необхідно опрацювати із західними партнерами з тим, щоб ОБСЄ ухвалила таке рішення.

Нагадаємо, рік тому, 30 квітня 2015 року, президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову в "нормандському форматі" з президентом Франції Франсуа Олландом, президентом РФ Володимиром Путіним та федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої сторони обговорили ситуацію на Донбасі та кроки, спрямовані на зниження ескалації. Тоді прес-служба Адміністрації президента України поінформувала, що "в контексті обговорення шляхів мирного врегулювання президент Путін погодився із можливістю розміщення миротворчого контингенту на Донбасі". Втім, наступного дня в Кремлі заявили, що слова російського президента "хибно зрозуміли". І жодних іноземних миротворців, окрім російських кадрових військовослужбовців та найманців, в Україні в окремих районах Донецької та Луганської областях так і не з'явилося.

Наразі Україна веде переговори про розміщення на Донбасі поліцейської озброєної місії ОБСЄ для забезпечення безпеки під час проведення виборів на цій території. "Це тверда позиція України, що для імплементації Мінських домовленостей в повному обсязі потрібно забезпечити необхідний безпековий компонент. Цей безпековий компонент складається з того, що ми маємо забезпечити твердий режим припинення вогню, ефективний режим моніторингу за відведеним озброєнням, ефективний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону", - заявив президент України Петро Порошенко 2 квітня 2016 року під час брифінгу в рамках Саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні.

При цьому слід наголосити, що тиждень тому, 5 квітня, самі бойовики, які тимчасово контролюють окремі райони Донецької і Луганської областей, заявили, що введення в ОРДЛО міжнародної поліцейської місії, мовляв, призведе до "масштабних зіткнень, що обернуться справжньою війною, в яку будуть безпосередньо втягнуті країни Заходу". За їхнім твердженням, створення міжнародної поліції не передбачено Мінськими домовленостями.

Порошенко закликав і надалі розпеченим залізом випалювати у Запоріжжі будь-які прояви сепаратизму

Президент Петро Порошенко зазначив, що ворог продовжує засилати в Україну, в тому числі в Запоріжжя, диверсійно-розвідувальні групи.

За словами голови держави, за останній рік співробітники СБУ, Національної поліції та Національної гвардії, прикордонники викрили діяльність більше 300 таких груп, більша частина з яких використовували не саморобні вибухові пристрої, а пройшли підготовку у спеціальних тренувальних таборах на території Росії, передає прес-служба президента.

Порошенко наголосив: "Запоріжжя – регіон прифронтовий. Тут слід і надалі, разом з СБУ і правоохоронними органами, розпеченим залізом випалювати будь-які прояви сепаратизму, спроби дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в області".

Окремо президент подякував за внесок мешканців Запоріжжя в обороноспроможність України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: Донбас, озброєна місія ОБСЄ, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]