Пт, 2024-04-19, 20:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:11
Порошенко розповів про деескалацію на Донбасі та місцеві вибори. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко заявляє про поступову деескалацію ситуації на сході України.

Про це він сказав у п'ятницю 13 березня в інтерв’ю телеканалу "1+1".

"На сьогоднішній день ми можемо констатувати, стримано констатувати, що відбувається поступова деескалація", - зазначив Порошенко.

"Той факт, що ми вже кілька днів не маємо бойових втрат, коли ми зберігаємо життя українським героям, це є дуже яскравим свідченням того, що поступово деескалація наступає", - заявив президент.

Президент наголосив, що порушення режиму припинення вогню в основному відбувається за рахунок стрілецької зброї, "і тільки в двох точках – в Широкиному та в Донецькому аеропорту - у нас є мінометні обстріли". "І при цьому в жодному разі ми не будемо говорити про те, що ми послаблюємо нашу обороноздатність. Ми використовуємо цей час для того, щоб відновити пошкоджену техніку, сьогодні проходять інтенсивні бойові навчання, я навіть можу сказати, що на найбільш небезпечних, "танковонебезпечних" напрямках відбувається мінування й інженерні споруди на сьогоднішній день будуватимуться вже по абсолютно новим планом, нових проектах", - поінформував голова держави.

За словами Порошенка, місцеві вибори на Донбасі відбудуться тільки після стабілізації ситуації, а також коли їх проведення відповідатиме усім вимогам ОБСЄ.

"Ключовим елементом особливості місцевого самоврядування на Донбасі мають бути нові вибори, які повинні бути проведені тоді, "коли умови їх проведення будуть відповідати вимогам ОБСЄ. Вони повинні бути вільними, вони повинні бути демократичними. Всі іноземні збройні формування мають бути виведені з цих територій. Там має бути відновлено українське телебачення і радіомовлення, там повинна бути відновлена діяльність політичних партій, там повинна бути забезпечена повноцінна агітаційна кампанія, там повинна бути забезпечена діяльність іноземних спостерігачів і як наслідок цього, українська влада гарантує окремі повноваження місцевого самоврядування", - сказав президент.

Представляти інтереси Донбасу повинні "не бойовики із зброєю, не підтримувані Росією терористи", а ті, кому довіряють місцеві жителі, підкреслив Порошенко.

"Україна пообіцяла, що вона ухвалить у парламенті постанову і встановить кордон, де будуть застосовуватися особливий порядок самоврядування. І вчора всі учасники (засідання Ради Національної Безпеки і Оборони), керівники фракцій, які брали участь у засіданні РНБО, підтвердили це", - повідомив президент .

За його словами, такі кроки пов'язані з виконанням мінських домовленостей.

"Поки не будуть досягнуті умови, вибори там не відбудуться. На сьогоднішній день ми на цьому чітко наполягаємо і знаємо, що за Україною стоїть весь світ", - підкреслив Порошенко.

12 березня РНБО підтримала рішення про визначення меж окремих районів, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей" по лінії розмежування, визначеної Мінськими домовленостями від 19 вересня 2014 року.

Нагадаємо, учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Україні за підсумками переговорів у Мінську підписали 12 лютого "Комплекс заходів з виконання Мінських угод".

Пункт 4 цього документа свідчить: "У перший день після відведення почати діалог про модальність проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства та законом України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", а також про майбутній режим цих районів на підставі зазначеного закону. Негайно, не пізніше ніж через 30 днів з дати підписання даного документа, прийняти постанову Верховної Ради Україна із зазначенням території, на яку поширюється особливий режим відповідно до закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" на основі лінії, встановленої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року".

Україна підписала контракти на постачання летальної зброї із 11 країнами ЄС, а миротворці на Донбасі – не альтернатива мінському процесу

Порошенко заявив, що намір залучити на Донбас міжнародний миротворчий контингент не йде в розріз з мінськими домовленостями.

"Ми не бачимо миротворців, як альтернативу мінському процесу, як альтернативу ОБСЄ, яка на сьогоднішній день фізично не здатна виконувати свою наглядову і моніторингову функцію", - зазначив він.

При цьому Порошенко зазначив, що неможливість повною мірою моніторити за режимом припинення вогню і відведення важких озброєнь пояснюється триваючими боями в регіоні.

Він нагадав, що раніше РНБО ухвалила рішення рекомендувати парламенту України звернутися до ООН з приводу введення миротворців на Донбас.

"За моїм дорученням міністр закордонних справ України Павло Клімкін вже провів необхідні консультації в Нью-Йорку, досягнута домовленість з цього приводу з президентом Франції Франсуа Олландом минулого тижня з приводу підтримки позиції щодо миротворців. Минулого тижня я так само поговорив з віце-президентом США Джо Байденом", - сказав Порошенко, додавши, що також почув позицію Великобританії під час останнього візиту голови МЗС цієї країни до Києва.

"Ми також отримали позитивне рішення з приводу позицій трьох постійних членів Радбезу ООН", - додав президент.

Він зазначив, що вважає за необхідне розміщення миротворців як на лінії зіткнення, так і вздовж кордону з РФ.

Також президент заявив, що Україна підписала контракти на постачання летальних озброєнь з 11 країнами Євросоюзу.

"У нас зараз підписані контракти на постачання зброї, в тому числі летальної, з 11 країнами ЄС", - сказав Порошенко, разом з тим, не уточнивши, які це саме країни.

Раніше сьогодні Порошенко заявив, що у випадку нового витку російської агресії Україна негайно отримає летальну зброю: "Якщо буде розпочатий новий виток агресії проти України, можу впевнено стверджувати, що ми негайно отримаємо і летальну зброю, і нову хвилю санкцій проти агресора. Ми будемо діяти жорстко та скоординовано".

Як повідомлялося, 12 березня Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони затвердив план будівництва фортифікаційних споруд. Голова держави зазначив, що Україна неухильно виконує Мінські домовленості про припинення вогню на Донбасі та наголосив, що паралельно з виконанням домовленостей України посилює свої позиції, нарощує обороноздатність.

Порошенко виключає зміну погодженої 19 вересня в Мінську лінії розмежування на Донбасі

Президент України Петро Порошенко виключає зміну погодженої в Мінську 19 вересня 2014 року лінії розмежування на Донбасі.

"Вчора на засіданні РНБО мова йшла не про статус, статус давно визначений, чи не про кордони, адже фактично ще 19 вересня була чітко зафіксована лінія зіткнення, яка за мінським угодами встановлювала спеціальний порядок місцевого самоврядування в окремих районах", - повідомив президент.

За його словами, 19 вересня 2014 були встановлені кордони, які визначили лінію зіткнення.

"І ми 12 лютого чітко відстояли лінію від 19 числа і чітко наполягли на тому, що жодних переузгоджень ліній бути не може", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, згідно Мінським домовленостями, підписаними 12 лютого, з 00:00 15 лютого в зоні АТО був оголошений режим припинення вогню. Як зазначалося у звіті за 23 лютого моніторингової місії ОБСЄ з контролю за режимом припинення вогню на Донбасі, сторони конфлікту погодили лінію розмежування.

Засідання Ради ЄС на рівні глав держав і урядів відбудеться 19 березня

19 березня відбудеться засідання Ради Європейського Союзу на рівні глав держав і урядів, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Саме тому зараз, зокрема і на мої плечі лягає надзвичайно важливе завдання - забезпечити якомога ширший міжнародний діалог, щоб підготувати це засідання", - сказав він.

Порошенко зазначив, що оскільки Україна послідовно дотримується виконання всіх своїх зобов'язань, світ може довіряти нашій країні.

Глава держави зазначив, що в понеділок, 16 березня, він відвідає Берлін, у вівторок, 17 березня, до Києва приїде президент Румунії. "У мене немає сумнівів, що Європейський Союз, США, країни Великої сімки, весь світ продовжить підтримувати Україну. І якщо мирний процес у Мінську відбуватиметься за графіком, ми забезпечимо реінтеграцію окупованих територій в Україну", - сказав Порошенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: місцеві вибори. ВІДЕО, донбасі, деескалацію, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]