Ср, 2024-04-24, 18:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:30
Порошенко: угода по калібру до 100 мм з'явиться не пізніше 3 серпня
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко повідомив, що останні переговори в "нормандському форматі" принесли певний прогрес у контексті врегулювання ситуації на сході країни.

"Переговори в "нормандському форматі" ніколи не бувають легкими, але я можу сказати, що на цьому етапі вдалося досягти певного прогресу", - сказав президент в інтерв'ю каналу "СТБ" у суботу, 25 липня, ввечері.

За його словами, першою позицією є те, що за наполяганням української сторони повинен бути забезпечений режим припинення вогню. "І оскільки немає довіри до того, що взяті на себе зобов'язання будуть виконуватися, нам вдалося забезпечити прийняття і підтримку української пропозиції про те, що ми повинні відвести від лінії зіткнення артилерію менше 100 мм, міномети і танки, з яких в основному обстрілювалися українські позиції", - сказав Порошенко.

Він додав, що відведення повинне відбутися на 15 км при моніторингу спецмісії ОБСЄ. За словами президента, уздовж лінії зіткнення повинні бути розставлені від 10 до 15 постійно діючих постів спостереження ОБСЄ, які разом з мобільними групами будуть моніторити виконання цього зобов'язання.

За словами Порошенка, угода про відвід артилерії повинна бути імплементована протягом 10 днів після підписання.

"Ми встановили дуже жорсткі терміни підписання цієї угоди - до третього серпня, не пізніше угода має бути підписана, і потім залишається 10 днів для того, щоб його негайно імплементувати", - повідомив він.

Крім того, Порошенко повідомив, що російська сторона під час останніх переговорів в "нормандському форматі" дала згоду на притягнення представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) до вирішення питання звільнення заручників.

"Нарешті ми отримали згоду російської сторони, при чіткій і скоординованій роботі мене, як президента України, канцлера Німеччини і президента Франції, ми отримали підтвердження і зараз будемо перевіряти, як нарешті це буде виконуватися", - сказав президент.

Він додав, що в ході переговорів наголосив на важливості виконання пункту про негайне звільнення заручників. "До цього, за моєю пропозицією, залучається Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ми переговорили з Петером Мауер, президентом цієї організації, він гаряче підтримав Україну в готовності до того, щоб представники МКЧХ брали в цьому участь і поставили три основні завдання", - сказав Порошенко .

Перше, за його словами, це перевірка умов і звільнення тих заручників, місцезнаходження яких відомо. "Друге - пошук інших місць, де незаконно утримуються заручники і третє - пошук зниклих безвісти для того, щоб негайно активізувати цю роботу, оскільки вона фактично довгий час була заблокована", - сказав президент.

Як повідомлялося, 23 липня Порошенко провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та президентом Росії Володимиром Путіним.

Співрозмовники обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи та її чотирьох підгруп, яке відбулося 21 липня у Мінську.

Учасники розмови наголосили на необхідності забезпечення належного моніторингу і верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ і підтримали ініціативу президента України щодо невідкладного підписання в рамках Тристоронньої контактної групи домовленості щодо відведення танків, гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів.

Глава Української держави особливо наголосив на необхідності звільнення усіх заручників, в тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.

Порошенко називає вибори в Чернігові ганьбою для країни і обіцяє законопроект про посилення відповідальності за підкуп виборців

Президент Петро Порошенко жорстко розкритикував ситуацію на 205 виборчому окрузі в Чернігові.

"Я вважаю, що це ганьба, адже в першу чергу, чого досягла Україна - в очах світу були чесно проведені президентські вибори, були блискуче і чесно проведені парламентські вибори 2014 року, на відміну від виборів 2012 року. Ці вибори нас відкидають у 2012 рік", - сказав він.

У зв'язку з такою ситуацією, президент зажадав від голови МВС у неділю, 25 липня, захистити і забезпечити нормальне волевиявлення громадян. "Якщо там буде наплив "тітушок"- всі вони повинні бути упаковані, всі повинні бути затримані, всі повинні бути притягнуті до відповідальності", - сказав він.

Президент також наголосив, що потрібно зробити висновки з цієї ситуації і на найближчих виборах, на місцевих виборах, не допустити того, що відбувалося на 205 окрузі. "Неприпустимо, щоб знову українців купували за гречку", - сказав Порошенко.

Президент обіцяє наступного тижня внести до парламенту законопроект про посилення відповідальності за підкуп виборців.

"Уже наступного тижня я внесу проект закону, який, по-перше, посилить відповідальність за "гречку", і тим, хто роздає, і тим, хто це забезпечує, і за бездіяльність правоохоронних органів", - сказав він.

Також він знову висловився за зміну виборчого законодавства, щоб закріпити пропорційну систему виборів в Україні. Він додав, що в коаліційній угоді йшлося про те, аби відмовитися від мажоритарних виборів, оскільки на пропорційних виборах не спостерігалося такого насильства та грубого порушення законодавства.

"Якщо мажоритарні кандидати залишаться, то, нарешті, суд повинен мати право їх знімати за підкуп", вибори скасовувати або переносити ", - сказав Порошенко.

Президент нагадав, що раніше звернувся до міністра закордонних справ Павла Клімкіна, аби запросити міжнародних спостерігачів на місцеві вибори в Україні. "Зазвичай вони не їздять на місцеві вибори. Я думаю дуже важливо, щоб іноземні спостерігачі були на місцевих виборах. Ми повинні продемонструвати, що Україна здатна проводити вибори чесно, це моє чітке президентське завдання", - резюмував президент.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в Чернігові (округ №205) відбудуться 26 липня. В окрузі спочатку було зареєстровано рекордну кількість кандидатів - 127, але потім 36 кандидатів знялися з балотування, та у виборчий бюлетень внесені прізвища 91 кандидата - 84 самовисуванці та 7 кандидатів від партій.

Боротьба під час виборчої кампанії переважно точилась між екс-заступником голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Геннадієм Корбаном ("Укроп"), якого вважають близьким до бізнесмена Ігоря Коломойського, а також пропрезидентським кандидатом Сергієм Березенком (Блок Петра Порошенко), який є керівником Державного управління справами.

Спостерігачі вже заявили, що під час виборчої кампанії обидва кандидати використовували прямий і непрямий підкуп виборців. Зокрема, штаб одного з кандидатів укладав "соціальні договори" з виборцями з виплатою 400 грн за голос, штаб іншого роздавав продовольчі пайки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: угода, Порошенко, 3 серпня, калібр до 100 мм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]