Чт, 2024-03-28, 15:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:09
Порошенко вірить у силу і єдність Європи. Литва підтримує
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна не реагуватиме на шантаж Росії у питанні набуття чинності угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС 1 січня 2016 року, заявив президент України Петро Порошенко. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ні Україна, ні ЄС не реагуватимуть на будь-який шантаж, ми рішучі у своєму прагненні ввести в дію з 1 січня 2016 року поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі з ЄС", - заявив президент на прес-конференції після переговорів з президентом Литви Далею Грибаускайте у Вільнюсі в середу.

Він нагадав, що 1 грудня в Брюсселі відбулися консультації Україна-ЄС-РФ щодо торговельної частини Угоди про асоціацію.

За словами Порошенка, позиція Росії на цих переговорах була "конструктивною".

Порошенко впевнений у тому, що Євросоюз продовжить санкції щодо Росії.

"У мене немає жодних сумнівів, що 17 грудня ця єдність, ця сила, у тому числі в питанні санкцій через неімплементацію Мінських угод, Євросоюзом буде продемонстрована, щоб спростувати чутки з приводу нібито переміщення України з числа перших пріоритетів Євросоюзу", - заявив президент.

Порошенко зазначив, що останні міжнародні зустрічі, які відбулися в рамках візиту до Парижа, підтвердили цю позицію.

За його словами, ЄС продовжує демонструвати потужну підтримку і єдність щодо України.

Порошенко повідомив, що Україна запропонувала ще один раунд тристоронніх консультацій щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) Україна - ЄС у грудні поточного року.

"Хочу підкреслити, що за погодженням зі мною ми запропонували ще одні консультації до кінця року", - сказав президент.

Він укотре підкреслив, що ЗВТ між Україною та ЄС не становить жодних загроз для РФ, і Київ погодився обговорювати побоювання РФ під час тристоронніх консультацій.

"Аргументація, яку Росія використовує для запровадження санкцій, останнім часом була дуже добре і ефективно продемонстрована, коли вводилися санкції проти Туреччини. Відразу ж знайшли фітосанітарні, інші проблеми, які нібито існують. Насправді це рішення суто політичне", - підкреслив Порошенко.

Він додав, що починаючи з 2013 року санкції та ембарго Росії щодо України вже діють. "Як результат цих санкцій - товарообіг між Росією і Україною скоротився в чотири рази. Сьогодні обсяг, про який ми говоримо, вимірюється не мільярдами і не десятками мільярдів, як це було раніше, а сотнями мільйонів доларів", - сказав президент.

При цьому він запевнив: незважаючи ні на що, ЗВТ між Україною та ЄС почне діяти з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, 1 січня має розпочатися тимчасове виконання економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Росія планує у відповідь запровадити торговельні обмеження щодо України. Так, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив раніше, що Росія "сумлінно чекає", і в разі не досягнення угоди цей відстрочений документ (санкції проти України - ред.) починає діяти з 1 січня 2016 року. "Як і ряд інших позицій, про які ми зараз не говоримо", - додав Медведєв.

Напередодні глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що на тристоронніх переговорах про старт з 2016 року режиму вільної торгівлі Україна-ЄС російська сторона висунула низку неприйнятних і деколи навіть абсурдних вимог до Києва.

Україна домоглася енергетичної незалежності від Росії - президент

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україні вдалося домогтися енергетичної незалежності від Росії.

"За цей рік ми не допустили дефолту, очистили банківську систему, реструктуризували борги, домоглися, нарешті, енергетичної незалежності від Росії", - сказав він.

За його словами, закінчився рік роботи нинішнього уряду, і за цей рік досягнуто дуже багато. "У нас сьогодні виповнюється рік українському уряду, і за цей рік ми можемо сказати, що було не тільки підписано, а й почалася імплементація Угоди про асоціацію", - сказав президент.

Крім того, додав Порошенко, за минулий рік створена потужна проукраїнська коаліція у світі, створена нова українська армія, розпочато реформу децентралізації, а в парламент спрямований проект змін до Конституції щодо судової реформи.

"Сьогодні ми не будемо і не можемо реагувати на шантаж як енергетичний, так і торговий. Україна стала сильнішою", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 804 | Додав: adminA | Теги: віра у силу і єдність Європи, підтримка, Порошенко, литва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]