Пт, 2024-03-29, 08:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:38
Порошенко впевнений у запуску системи е-декларування з 1 вересня
Інші останні Економічні новини

Система електронного декларування активів чиновників в Україні почне свою роботу з 1 вересня 2016 року. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу CNN.

За інформацією видання, Порошенко, коментуючи останні заяви Transparency International щодо погіршення ситуації у сфері боротьби з корупцією, зазначив, що система боротьби з корупцією реформується, і вже з 1 вересня почне роботу система електронного декларування (повноцінний запуск якої був запланований на 15 серпня).

"Ми запускаємо зараз... а саме 1 вересня, ми запускаємо систему е-декларування. Саме це було темою для обговорення з Transparency international ситуації навколо боротьби з корупцією. Залишилося тільки 5 днів (до старту системи), і ви побачите, що проект почне свою роботу, і електронне декларування - це ефективний інструмент для боротьби з корупцією. Система е-декларування почне свою роботу на рівні з іншими елементами антикорупційної системи", - розповів президент України.

Як повідомлялося, 23 серпня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду зажадав запустити електронне декларування активів чиновників з 1 вересня 2016 року і пригрозив звільненнями в разі зриву.

Раніше уповноважені посадові особи заявили про запуск НАЗК системи електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на відсутність необхідного атестата від Держспецзв'язку, що викликало негативну реакцію громадськості, зокрема "Transparency International Україна". Згодом перша заступник міністра юстиції України заявила, що до кінця серпня відбудеться усунення недоліків реєстру електронних декларацій, після чого його необхідно буде перезапустити, а подані декларації подати заново.

Глава комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв закликав чиновників поки що не подавати електронні декларації, щоб не "потурати шахраям", і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.

Відповідно до закону про протидію корупції в 2016 році, розширені електронні декларації повинні подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, що посідають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем'єр-міністр з радниками і помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісій і АМКУ, голови ФДМ і НБУ та їхні заступники, народні депутати, а також особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б", а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило доступ до системи електронного декларування до 1 вересня 2016 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 771 | Додав: adminA | Теги: запуск системи е-декларування з 1 в, Порошенко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]