Чт, 2024-03-28, 17:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:51
Порошенко закликав ЄС до єдності, незважаючи на загрози. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент Петро Порошенко сьогодні, 27 листопада, виступив у найстарішому у Нідерландах Лейденському університеті, обговоривши з присутніми тему європейських цінностей та стабільності, боротьби з тероризмом. Про це повідомляє прес-служба президента.

Глава держави наголосив, що, починаючи з Революції Гідності, українці боряться за свободу і демократію, зробивши євроінтеграцію національною ідеєю. В той же час, Європейський Союз перебуває під потрійним тиском проблем тероризму, біженців і агресивної політики Росії. Через це багато європейців відчувають втому і розчарування, називаючи себе євроскептиками та виступаючи за поступки Росії. "Майбутнє належить сміливим", – наголосив глава Української держави.

Президент зазначив, що Росія спробувала купити Україну, а пізніше – знищити як державу. "Дехто стверджує, що ця війна – за землю, а не за цінності, і, отже, це не європейська справа. Я не погоджуюсь. Окуповані території знаходяться під темною хмарою – це не лише беззаконня нових "авторитетів", але й нетерпимість, расизм та антисемітизм", – сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що основами існування ЄС є європейська єдність, верховенство цінностей та цілісність кордонів. Однак, це не сприймається в Росії. "Захід прагне коло довіри; Росія хоче коло впливу", – сказав президент.

"Пом'якшення політики ЄС не зупинить Росії. В довготривалій перспективі Росія шукатиме панування, а не компромісу. Москва вважає, що за нафтодолари можна купити душу Європи", – наголосив глава держави.

Порошенко підкреслив, що необхідно бути сильними та прихильниками ідей, які принесли успішний розвиток Європі, головними серед яких є свобода, демократія, повага до прав людини, солідарність та співчуття.

"Принцип Європи, який зробив континент сильнішим, – ідея свободи, зокрема свободи особистості, є більш цінною, ніж геополітичні інтереси великих гравців", – підкреслив президент, наголосивши, що російська політика спрямована на розкол ЄС.

Глава держави зазначив, що імплементація Угоди про асоціацію України з ЄС є шансом для України стати більш розвиненою, реформованою та демократичною. Тому українці сподіваються на мудре рішення громадян Нідерландів на референдумі щодо Угоди.

Президент підкреслив, що нині для Європи та України настали важкі часи, і надзвичайно важливим для всіх є досягнення миру в Українській державі. "Для України – бо це наш шанс на виживання. Для ЄС – бо сусід з воєнним конфліктом викликає дискомфорт. Для Росії – тому що санкції дійсно працюють", – зазначив глава держави.

Президент наголосив, що за останні роки світ змінився, у відносинах між Заходом та Росією постали окуповані Крим та частина Донбасу, Сирія.

"Торгівля з диктаторами часто більш вигідна, ніж підтримка демократій. Але давайте сподіватись, що ЄС не поховає свою совість в Україні", – сказав президент, додавши, що світ не має забувати жертв, які загинули від атак Росії, і зробити все можливе для притягнення до відповідальності винних, в тому числі в катастрофі літака МН-17.

"Ми вистоїмо лише об'єднаними. Роз'єднаними – ми програємо", – наголосив Порошенко.

Порошенко також підкреслив, що вважає помилкою відмову надати Україні план дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) в 2008 році.

"Не можна припустити повторення помилки 2008 року, коли Європа вирішила, що може задовільнити російського ведмедя... Росію неможливо зупинити м’якою політикою", - зазначив Порошенко.

Лейденський університет був заснований у 1575 році принцом Вільгельмом Оранським. Його студентами свого часу були королева Юліана, королева Беатрікс і король Віллєм-Александр. У Лейденському університеті навчається близько 24 тис. студентів. У закладі, зокрема, навчались прем'єр-міністри Нідерландів, в тому числі нинішній – Марк Рютте, дев'ять іноземних лідерів та шістнадцять лауреатів Нобелівської премії.

"Україна звільнить Крим не силою, а власною перспективою"

"Що таке Крим? Це сотні тисяч кримських татар, які перебувають під страшним тиском з боку РФ, майже геноцидом. Вони (російська влада – ред.) арештовують кримських татар лише тому, що вони кримські татари. Вони ліквідують їхні медіа, забирають власність. Чи можемо ми зрадити цих людей? Ні!" - пояснив Порошенко.

Водночас він виключив силовий варіант розв’язання конфлікту.

"Чи використаємо ми силу, щоби звільнити Крим від російської анексії? Ні!"

За його словами, Україна має повернути Крим, запропонувавши тому кращі перспективи.

"Україна має притягувати тим, що ми – вільна країна, з вільною пресою, з вільними виборами, з перспективами інвестицій. А які інші перспективи має Крим? Подивіться на Придністров’я, яке 20 років в такій ситуації. Це ж катастрофа! Подивіться, що відбувається в Абхазії, в Південній Осетії", - обґрунтував він свою позицію.

За словами президента, така сама логіка має діяти для повернення всієї території Донбасу під контроль уряду.

Порошенко: санкції утримують РФ за столом переговорів, а виведення військ і повернення Україні контролю над кордоном стане для агресора катастрофою

Санкції проти Росії працюють і утримують її за столом переговорів, заявив президент України Петро Порошенко під час виступу в університеті міста Лейден (Нідерланди).

"Санкції працюють, вони допомагають тримати Росію за столом переговорів", - сказав президент України. За його словами, без санкцій це було б неможливим.

Він вважає, що не повинні повторитися помилки 2008 року, зроблені у зв'язку з конфліктом у Грузії, коли здавалося, що "російський ведмідь" отримає те, що він хотів, і заспокоїться.

Президент Порошенко наголосив, що для агресора стане катастрофою виведення військ, повернення України контролю над кордоном і проведення чесних виборів на Донбасі.

Він також зазначив, що жителі районів Донбасу, які тимчасово залишаються під контролем бойовиків, переживають гуманітарну катастрофу.

"Коли ми говоримо про "Мінськ", це все дуже просто, це мій мирний план: будь ласка, не вбивайте українців, давайте завершимо перемир'я, відведіть важке озброєння, звільніть заручників у російських в'язницях і на окупаційних територіях, звільніть Надію Савченко, вона капітан ЗСУ та народний депутат", - заявив президент.

Також він згадав українського режисера Олега Сенцова, кинутого за ґрати в Росії.

"Це варварський підхід і варварські часи, і саме тому ми повинні зробити все можливе для імплементації Мінських домовленостей і для того, щоб принести мир в Україну", - наголосив Порошенко.

"Україні потрібні три речі: це відведення російських окупаційних військ з української території, закрити кордон і вибори - вільні і незалежні вибори на території Донбасу. Дозвольте людям на Донбасі обрати тих, хто буде їх представляти, а не призначати управителів з Москви", - сказав він і зазначив, що "для агресора це буде катастрофа".

Також він звернувся до європейців із закликом бути солідарними з Україною.

"Будь ласка, нехай Європа буде єдиною", - закликав Порошенко.

Порошенка в Нідерландах "потролили" шоколадкою. Президент сприйняв це з гумором

Перед виступом президента Петра Порошенка в університеті міста Лейден представник цього закладу пожартував над гостем, показавши гостям шоколад з фабрики Порошенка.

Президент сприйняв це з гумором і порадив голландцям "не забувати про шоколад", повідомляє "Європейська правда".

Українського гостя представив один з керівників університета.

"Ми розуміємо, що ви керуєте величезною країною, де живе 44 мільйони людей, країною, з великою історією, і країну, яка наразі переживає драматичні події.

Але також на вас – велика відповідальність з постачання нам шоколаду.

Один з моїх колег був в Україні і привіз дещо до Лейдену, і це – єдиний шматок, який залишився. Тому на вас, ваша високоповажносте, багато сфер відповідальності", - з посмішкою сказав голландський науковець. Зала також зустріла цей пасаж сміхом. Петро Порошенко наприкінці свого виступу повернувся до шоколадної теми.

Вже після того, як він завершив промову, та коли стихли аплодисменти, він підняв плитку шоколаду, яку залишив декан, та сказав: "І не забувайте про шоколад!", знову викликавши сміх в залі.

Нагадаємо, Порошенко в рамках свого візиту в Нідерланди вже зустрівся з прем'єр-міністром,королем і бізнесменами країни.

6 квітня 2016 року в Нідерландах відбудеться консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС. На голосування виноситься питання: "Ви "за" чи "проти" ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?" Референдум був ініційований групою GeenPeil.

Результати референдуму мають консультативний характер і не є обов'язковим для виконання урядом країни. Крім того, явка виборців має бути не меншою за 30%, щоб референдум вважали таким, що відбувся.

На даний момент Угоду про асоціацію уже ратифікували обидві палати парламенту Нідерландів. Однак, згідно з законом, що набув чинності у країні 1 липня, практично будь-який проголосований парламентарями документ може бути винесений на референдум, якщо буде зібрано 300 тис. підписів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 841 | Додав: adminA | Теги: ЄС, загрози, єдності, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]