Пт, 2024-04-19, 19:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Порушення державного суверенітету України в ситуації з викраденням Развозжаєва МЗС не хоче помічати - ЗМІ
Інші останні Політичні новини
Міністерство закордонних справ України не має інформації, яка б давала підстави звертатися до російської сторони з приводу ситуації, що виникла навколо викраденого в Києві російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва. Про це виданню "Дзеркалу тижня" повідомило джерело в українському зовнішньополітичному відомстві.

"МЗС України не володіє інформацією, наданою правоохоронними органами України, яка давала б нам підстави звертатися до російської сторони з проханням дати роз'яснення з приводу ситуації, що виникла навколо пана Развозжаева", - повідомило джерело.

Більш того, відзначив співробітник МЗС, за інформацією Державної прикордонної служби, Развозжаев залишив територію України добровільно.

"Відповідно, в українського зовнішньополітичного відомства на даний момент немає легітимних причин для того, щоб висловлювати протест або яким-небудь іншим чином реагувати, звертаючись до МЗС Російської Федерації", - заявив співрозмовник "Дзеркалу тижня".

Відзначимо, що в ситуації з Развозжаєвим представників європейських країн і міжнародних організацій насторожує те, що український МЗС не збирається направляти ноту в російське зовнішньополітичне відомство, а історія з опозиціонером не обговорювалася на зустрічі Віктора Януковича і Володимира Путіна. Це зміцнює впевненість західних дипломатів у тому, що операція російських спецслужб пройшла в тісній взаємодії з українськими органами.

Наприклад, операція американців з ліквідації в Пакистані лідера "Аль-Каїди" Усами бін Ладена викликала міжнародний резонанс і на довгі місяці затьмарила відносини стратегічних партнерів. Нічого дивного: Вашингтон порушив суверенітет країни. У Києві ж лише обіцяють "уважно вивчити питання" і не роблять стосовно Москви жодних рішучих кроків.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, 19 жовтня у своєму ЖЖ відомий опозиціонер Ілля Пономарьов написав, що член ради опозиційного "Лівого фронту" Леоніда Развозжаєва було викрадено невідомими особами в будівлі Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) в Києві.

21 жовтня Развозжаєва було доставлено до Москви і заарештовано на 48 годин.

Раніше помічника депутата Держдуми РФ від партії "Справедлива Росія" Развозжаєва оголосили у федеральний розшук. Йому заочно висунули звинувачення у підготовці масових заворушень. Його соратника, Костянтина Лебедєва заарештували до 16 грудня. Лідер "Лівого фронту" Удальцов, обвинувачений у тій же справі, залишається під підпискою про невиїзд.

Приводом для пред'явлення обвинувачення став фільм "Анатомія протесту-2", що вийшов в ефірі телекомпанії НТВ.

Його автори звинуватили російських опозиціонерів у підготовці терактів і державних зрадах. Зокрема, зі змісту фільму випливало, що нібито екс-президент Банку Москви Андрій Бородін і якісь громадяни Грузії виділяли велику суму грошей на підтримку позасистемної опозиції, а безпосереднім виконавцем їхніх планів виступав Удальцов.

Опозиційний політик і блогер Ілля Пономарьов припустив, що Развожаєва вивезли з України за мовчазної згоди українських силовиків.

23 жовтня Об'єднана опозиція звернулася в Міністерство закордонних справ і Службу безпеки України з вимогою невідкладно дати відповідь на питання про викрадення в Києві російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

У той же день, 23 жовтня, Державна прикордонна служба заявила, що російський опозиціонер Развозжаєв без скарг виїхав в Росію в п'ятницю, 19 жовтня.

У свою чергу голова Громадської спостережної комісії Москви Валерій Борщов розповів, що опозиціонера Леоніда Развозжаєва вивозили з України в кайданах, катували спецзасобами і погрожували вбити його дітей і дружину в разі відмови дати свідчення. Пізніше Развозжаєв сам це підтвердив.

Відзначимо, що викрадення російськими спецслужбами опозиційного діяча Леоніда Развозжаєва, що знаходився в українській столиці з метою отримання політичного притулку, викликало бурхливу критику за кордоном.

У МВС України на підставі відео, оприлюдненого російськими телеканалами, у відношенні сюжету з арештом Леоніда Развозжаева зробили висновок, що на території України діяли не злочинні елементи, а силові структури інших країн.

У той же час в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ) підтвердили, що громадянин Росії Леонід Развозжаєв хотів отримати статус біженця в Україні.

Днями Развозжаєв написав заяву в слідчі органи з вимогою порушити справу за фактом його викрадення в Україні.

Згідно останньої інформації, що стосується цього інциденту, МВС України спростовує інформацію, що затриманням російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Україні займалися силові структури інших країн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: порушення державного суверенітету У, Развозжаєва, МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]