Пт, 2024-04-19, 05:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:05
Пошуки води на Червоній планеті розпочав американський марсохід за допомогою російської апаратури
Інші останні Новини світу науки і технологій
Російський нейтронний детектор ДАН, встановлений на борту марсохода NASA Curiosity, в п'ятницю був запущений в тестовому режимі і продемонстрував успішну роботу, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на прес-службу розробника - Інститут космічних досліджень (ІКД) РАН.

"Отримано телеметрична і наукова інформація, яка свідчить про штатну роботу апаратури. Апаратура ДАН пропрацювала протягом однієї години штатно без зауважень і була виключена за командою", - заявили в інституті.

Детектор ДАН ("Динамічне альбедо нейтронів") розроблений в ІКД під керівництвом заступника лабораторією космічної гамма-спектроскопії інституту Ігоря Митрофанова. Цей прилад є внеском Росії в проект марсохода і одним з двох "іноземців" серед 10 наукових інструментів на його борту (другий - метеостанція REMS, створений іспанськими науковцями).

Прилад являє собою нейтронний "щуп" - нейтронний генератор приладу опромінює поверхню планети нейтронами високих енергій і за властивостями потоком вторинних нейтронів визначає вміст водню, а значить води, а також гідратованих мінералів. Зони з великою кількістю цих речовин становлять найбільший інтерес для пошуку слідів життя.

Раніше, в четвер, прилад був вперше включений і показав здатність успішно працювати в пасивному режимі, без включення генератора.

Марсохід Curiosity здійснив успішну посадку на поверхню Марса в районі кратера Гейла 6 серпня. Його вартість - 2,5 мільярда доларів, вага - близько тонни: це найбільший роботизований апарат за всю історію дослідження Марса.

При цьому всі апарати NASA, відправлені на Марс, як правило завжди благополучно добиралися до Червоної планети.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 959 | Додав: adminA | Теги: води на Червоній планеті, Американський марсохід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]