Вт, 2024-04-16, 06:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:35
Посилюють боротьбу за вкладників банки: депозитні ставки зростають
Інші останні Економічні новини
В умовах дефіциту коштів у банків населення отримало гарну нагоду заробити на депозитах - вчора середня ставка за роздрібними гривневими внесками перевищила 17% річних. До кінця літа установи, що ще не вступили в депозитні перегони, можуть підняти ставки на 1-2%, зазначають учасники ринку, пише "КоммерсантЪ-Украина". Банки посилюють боротьбу за вкладників. Вчора ввечері індекс ставок за річними гривневими внесками для населення UIRD вперше з травня 2011 року перевищив 17% і досяг 17,12%.

Зараз банки навіть більш щедрі, ніж наприкінці минулого року, коли через гостру нестачу ліквідності ставки за депозитами перевищували 25% - тоді UIRD був навіть менше 16%. В агентстві Thomson Reuters, що розраховує індекс, повідомили, що його підвищення спровокували два банки: Банк "Кредит Дніпро" підняв ставку з 16,75% до 17,5%, а "Кредитпромбанк" - з 17% до 20%. Отримати коментар цих установ не вдалося.

Банки змушені підвищувати дохідність депозитів задля залучення більшої кількості клієнтів через відсутність ліквідності.

"Підвищення ставок за депозитами переважно пояснюється сезонним спадом ділової активності. Підприємства здійснюють менше розрахунків, а значить, знижуються залишки на коррахунках. Як наслідок, банки потребують ресурсів і активізуються з метою накопичення ресурсів на все літо", - каже начальник департаменту методології та розробки банківських продуктів "Єврогазбанку" Костянтин Кононенко.

За підсумками червня кошти на рахунках підприємств зросли всього на 438 млн грн, а в попередні місяці вони тільки забирали свої кошти - з початку року їхній портфель заощаджень як у гривні, так і в іноземній валюті скоротився на 14,8 млрд грн.

Така ситуація триватиме до кінця року, вважають учасники ринку.

"У передвиборний період населення переживає більше, ніж зазвичай, зокрема - за стабільність курсу, тому розміщує менше гривні в банках на тривалі терміни. У той же час на ринку є проблеми із гривневою ліквідністю, Нацбанк вживає заходів із втримання курсу долара, тому обсяги національної валюти недостатні. Зараз я не бачу можливостей для зниження ставок за депозитами, у другій половині року тенденція зростання буде продовжуватися", - упевнений голова правління "Платинум Банку" Грег Краснов.

До 17-відсоткового рівня будуть підтягуватися і більші банки. "Якщо говорити про найближчу перспективу, то ми плануємо в серпні підвищення ставок у гривні на 1-1,5% - залежно від терміну розміщення вони будуть в межах 15-17% річних", - каже начальник відділу пасивно-активних операцій "ОТП Банку" Світлана Вельш.

За її словами, ставки на ринку цілком можуть досягти 25% річних. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз найдорожче річні гривневі внески залучають банк "Таврика" і "Євробанк" - по 23,5%.

Експерти радять вкладникам розміщувати свої кошти на короткі терміни.

"Все залежить від розміру установи. Великі банки мають у своєму розпорядженні великий ресурс, їхні ставки до кінця літа піднімуться максимум на 1%. У дрібних і середніх установ діапазон зростання складе 1,5-2%. Проведення виборів не гарантує ні підвищення, ні зниження ставок. Все буде залежати від економічної політики, що проводиться урядом спільно з НБУ. Тому зараз краще розміщувати гроші на короткострокові депозити терміном до трьох місяців", - радить пан Кононенко.

Нагадаємо, за минулий місяць населення поклало в українські банки 5,3 млрд гривень, що значно більше за травень, коли фінустанови збільшили портфель вкладів на мізерні 38 млн грн, повідомили у Нацбанку. При цьому банки через нестачу гривні продовжують підвищувати депозитні ставки, щоб залучити ще більше клієнтів.

На початку липня низка кредитних установ підвищив процентні ставки за річними депозитами у гривні: "Юнекс Банк" - до 20,5%, "Платинум Банк" - до 21,25%. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найбільше за вклади в гривні готовий платити банк "Таврика" - 23,5%.

Зазначимо, що у червні довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Тоді учасники ринку пояснювали припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1026 | Додав: adminA | Теги: банки, депозитні ставки зростають, вкладників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]