Сб, 2024-04-20, 03:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:00
Посмішка алігатора: науковці змусять людину носити 80 зубів
Інші останні Новини світу науки і технологій
Група дослідників із США, Тайваню та Китаю, яка вивчала регенерацію зубів алігаторів, повідомила, що подібний процес, можливо, може бути запущений штучним способом і у людей.

Науковцям давно відомо про здатність зубів алігаторів до регенерації, але досі вважалося, що цей процес "запрограмований" і відбувається у них періодично - як зміна шкіри у змій і линяння у птахів, пише Експрес online.

Нове дослідження показало, що регенерація запускається через необхідність: якщо зуб втрачений, на його місці виростає новий.

Щоб розібратися з механізмом зміни зубів алігатора, дослідники використовували різні технології - рентгенівські промені, дослідження тканин для вивчення будови зубів ембріона, молодого і дорослого алігаторів.

З'ясувалося, що зуб складається з трьох частин: зрілого зуба, недорозвиненого, що його заміщує, і тканини. У них виявлено стовбурові клітини.

Видаляючи зрілі зуби, науковці спостерігали процес їхньої заміни. Замісник-зуб починав розвиватися в зрілий, а тканина зі стовбуровими клітинами набрякала і через деякий час з неї формувався новий замісний зуб. Цей механізм дуже ефективний -- за час свого життя алігатор змінює у середньому кожен з 80 зубів до 50 разів.

Будова зубів алігатора має подібність з будовою зубів людини. У людей під зубами теж є тканина зі стовбуровими клітинами. Завдяки їй молочні зуби замінюються постійними, а в рідкісних випадках з'являються зайві, надкомплектні зуби.

У людини стовбурові клітини, спрацювавши в потрібний момент, "вимикаються" назавжди. Якщо буде знайдено спосіб "вмикати" їх повторно, вважають дослідники, то стане можливим вирощувати у людей нові зуби після втрати старих.

А от французькі науковці готові зробити справжній переворот у стоматології. Замість звичних пломб в арсеналі дантистів може з'явитися гель, який відновлює зубну тканину. Додамо, німецькі стоматологи та фізики у 2011 році спростували міф про здатність зубної пасти захищати зуби від карієсу.

Colgate запатентувала щітку зі смаком кави

Компанія Colgate-Palmolive запатентувала зубні щітки зі смаковими добавками. Судячи з усього, міжнародна компанія планує забезпечити зубні щітки спеціальними елементами, які не просто зроблять чищення зубів приємнішим, а й замінять чашку ранкової кави, прийом ліків і навіть засобів для схуднення.

Власне, вся новизна "винаходу" - у смакової вставці. Вона міститиметься на зворотному боці головки щітки - там, де зараз виробники таких товарів іноді додають подушечку для чищення язика.

Добавка буде містити смакову добавку (яблуко, вишня, м'ята), кофеїн, а також дозу необхідних ліків або речовини, що пригнічують апетит. Таким чином, зубна щітка може замінити і чашку ранкової кави (якщо у вас на неї немає часу), і важливу пігулку. Препарати, які пригнічують бажання поїсти, можливо, припадуть до душі людям, охочим схуднути.

Випускати свій вміст вставка буде протягом трьох місяців. Приблизно стільки часу і служить звичайна зубна щітка.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1023 | Додав: admin | Теги: посмішка алігатора, людина 80 зубів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]