Пт, 2024-04-19, 18:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:20
Посол: "плану Б" на шляху до Євросоюзу Україна не має
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Україна не має "плану Б" на випадок, якщо їй не вдасться досягти відповідності критеріям, які надав їй Євросоюз для підписання Угоди про асоціацію. Про це заявив посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв в ефірі телеканалу ICTV.

"Плану Б" не існує. Ми налаштовані укласти Угоду на саміті, який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі", - сказав він.

Водночас, дипломат зазначив, що на саміті у Брюселі Україні не виставляли "умови або будь-які ультиматуми".

"Йдеться про ті критерії, по яких бажано досягнути прогресу. І перші часові рамки – травень цього року", - заявив він.

"Це (критерії, виконання яких наблизить Україну до підписання Угоди про асоціацію) стосується і реформи правосуддя, і економічних реформ, і питань, пов’язаних з реформою юстиції внутрішніх справ… Це завдання не лише уряду і президента. Це завдання для всієї країни. І тут є вагома частка ролі і нашої Верховної Ради", - сказав Єлісєєв.

"Угода про асоціацію – це комплексний документ, в якому охоплені не лише політичні, не лише правові, юридичні аспекти, але й 28 секторів – починаючи від енергетики до сільського господарства", - додав він.

"На мій погляд, дуже важливий виклик – це підготовка до імплементації Угоди в частині Зони вільної торгівлі. Тут багато, чого є нам робити", - повідомив Єлісєєв.

"На саміті пролунала теза про те, що Україною наразі напрацьовується національний план дій з метою підготовки до імплементації Угоди про асоціацію, зокрема, в частині Зони вільної торгівлі. На саміті було прийняте рішення про те, що ЄС готовий допомогти Україні і фінансово, і технічно в імплементації, особливо в частині про ЗВТ, в перші 2-3 роки", - додав він.

Як відомо, 25 лютого в рамках саміту Україна-Єс в Брюселі зустріч президента Януковича з Ван Ромпеєм і Мануелем Баррозу у вузькому колі тривала понад 2 години замість запланованих 20 хвилин.

Лідери України та Європейського Союзу підтверджують взаємодію щодо політичної асоціації та економічної інтеграції Києва та Брюсселя. Така позиція керівництва України і ЄС зафіксована в спільній заяві, прийнятій за підсумками саміту Україна-ЄС.

Президент Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей заявляє про готовність підписати та ратифікувати з Україною Угоду про асоціацію, визнаючи її європейські устремління, ще до саміту "Східного партнерства" у листопаді.

Крім того, українські експерти вважають, що одним з головних результатів саміту Україна - Європейський Союз є сам факт того, що цей захід відбувся.

Політолог: Європа рухається до України, яка кроки назустріч не робить

Кінцеву відповідь на запитання, чи нестиме саміт "Україна-ЄС" доленосні рішення ми зможемо зрозуміти через 2-3 місяці. Саме тоді буде остаточно відомо, чи піде Україна на таке політичне рішення як підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, передає Gazeta.ua.

На його думку, ініціювання такого саміту і пропозиція підписати Угоду про асоціацію свідчить про те, що Європа йде Україні назустріч. Вимоги, які Європа застосовує до нас, стали вже не такими жорсткими. ЄС має інтерес, він зацікавлений, але велике питання, чи скористається цим Україна.

"І зараз вибір за українською владою, чи зробить вона крок назустріч? Все крутиться навколо питань, які були завжди. Йдеться про виконання тих 19 пунктів, які нам були давно озвучені, починаючи від виборчого кодексу, реформи прокуратури та судів, закінчуючи боротьбою за права і свободи людей, скасування вибіркового правосуддя", - нагадав політолог.

Він вважає, що у вимогах Європи немає бюрократії.

"У нас же досі немає виборчого кодексу, який би убезпечив від зміни виборчого законодавства під себе будь-якої влади, якою б вона не була. За всіма індексами свободи ми скочуємося вниз. Хіба це бюрократичні речі? Чи може у нас не діє вибіркове право? У цьому питанні поки немає ніяких позитивних зрушень. Також населення не довіряє ні судам, ні правоохоронним органам України. Потрібні заходи для того, щоб підняти довіру до цих інституцій влади", - наголосив Бала.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1077 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз, україна, ШЛЯХ, План Б, посол | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]