Вт, 2024-03-19, 04:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:27
Посухи загрожують перетворенням степів півдня України в пустелю - ЗМІ
Інші останні Прогноз погоди
Посухи, що почастішали, загрожують перетворенням степів півдня України в пустелю і втратою для землеробства більше половини площ орних земель країни, передає ZN.UA.

"В Україні в останні десятиліття почастішали жорстокі посухи й істотно підвищилися літні температури, клімат набуває ознак континентальності. Темпи наростання температури в нашій країні істотно випереджають середні планетарні показники. Особливо рельєфно проявляється така тенденція на Півдні в зоні Степу, де на поля і посіви в поточному році фактично не випадали опади протягом чотирьох-п'яти місяців", - пише академік Національної академії аграрних наук Олександр Іващенко.

"Відповідно на мізерних запасах вологи, що знаходиться в грунті після попередніх посушливої ​​осені та безсніжної зими, формувати урожай сільськогосподарських культур було дуже складно", - пише Олександр Іващенко.

За його словами, за останні десятиліття відбувається фактичне зміщення кордонів природно-кліматичних зон на 100-150 км на північ. Умови вегетації в традиційній підзоні Північного Степу (Дніпропетровська, Кіровоградська області та ін) за останні роки фактично відповідали підзоні Південного Степу. Ці умови - як у зоні Південно-Західної Африки в пустелі Калахарі.

"Підзона Північного Степу зміщується відповідно на території Черкаської, Полтавської та інших областей, які традиційно були в зоні Лісостепу. В Південному Степу (Херсонська, Запорізька області, Кримська АР тощо) реально вже проявляються ознаки опустелювання", - підкреслив він.

Учений відзначив, що збереження наявних тенденцій змін клімату в найближчі 20 років становить реальну небезпеку фактичної втрати для інтенсивного землеробства не тільки зони Степу, але й понад половини площ орних земель країни і майже двох третин площі сучасної зони Лісостепу.

Такі наслідки, стверджує Олександр Іващенко, можуть призвести до непридатності території для проживання людей і ведення господарської діяльності,

Раніше директор Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда повідомляв, що за кліматичними зонами Україна, особливо степова частина, поступово наближається до сухих субтропіків, таких, як Греція.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Прогноз погоди | Переглядів: 1008 | Додав: adminA | Теги: посухи, степів півдня України в пустелю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]