Пт, 2024-04-19, 19:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:40
Повністю припинив транзит нафти через відсутність заявок від Бєларусі "Одеса-Броди"
Інші останні Економічні новини
Оператор нафтотранспортної системи України компанія "Укртранснафта" у січні-червні не здійснювала транспортування нафти по магістральному нафтопроводу "Одеса - Броди" у напрямку Мозирського нафтопереробного заводу (Бєларусь) у зв'язку з відсутністю заявок від білоруської сторони. Про це сказано у квартальному звіті "Укртранснафти", передають "Українські новини".

Компанія зазначає, що невиконання білоруською стороною своїх зобов'язань із завантаження нафтопроводу "Одеса - Броди" стало однієї з основних причин, які призвели до скорочення транзиту нафти через територію України в 1 півріччі на 23,3% до 7 034 тис тонн.

Як повідомляло агентство, в 2011 році Україна прокачала через свою територію близько 990 тис тонн азербайджанської нафти в напрямку Мозирського нафтопереробного заводу.

З 2012 року російські нафтові компанії збільшили поставки своєї нафти на Мозирський НПЗ, і таким чином транспортування нафти через "Одеса - Броди" для бєларуської сторони стало неактуальним.

Торік азербайджанська нафта транспортувалася в Бєларусь по "Одеса - Броди", а також одній із гілок нафтопроводу "Дружба".

Відповідно до раніше досягнутих домовленостей між країнами, щорічний обсяг поставки нафти для Бєларусі має становити 4 млн тонн. Контракти між господарюючими суб'єктами підписано на умовах "качай або плати".

Нагадаємо, у липні минулого року Кабінет міністрів доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості розглянути можливість транспортування нафти до Польщі через Бєларусь, використовуючи нафтопровід "Одеса-Броди".

У Міненерго тоді повідомили, що постачання до Польщі через Бєларусь теоретично можливе, але даний маршрут вимагає додаткових витрат на транспортування, що може збільшити вартість сировини.

Нагадаємо, з лютого по травень по нафтопроводу "Одеса-Броди" вперше з моменту закінчення його будівництва в 2004 році постачалася азербайджанська нафта в прямому (аверсному) напрямку.

До цього завантажити нафтопровід вдавалося лише російською нафтою в напрямку Одеси.

Довідка

Нафтопровід Одеса-Броди - нафтопровід, побудований у 2001 році між містом Одеса на Чорному морі і містом Броди у Львівській області, де здійснена стиковка з нафтопроводом "Дружба".

Експлуатаційна довжина - 667 км, проектна потужність - 14,5 млн тонн нафти на рік. Ним передбачалося транспортувати каспійську і казахстанську нафту в обхід турецьких проток з порту Південний під Одесою на НПЗ Східної і Центральної Європи і в Північну Європу через Гданський порт.

Нафтогін будувався протягом 1996-2002 років. Вартість будівництва - 550 млн гривень (близько 100 млн дол). Передбачалося, що згодом буде прокладена труба з Бродів до польського Плоцька, який вже з'єднаний нафтопроводом з Гданськом. Проте з 2002 по 2004 рік нафтопровід Одеса-Броди простоював, оскільки уряд України не отримав від нафтових компаній, що працюють на Каспії, гарантій щодо завантаження його сировиною. Тоді Росія домоглася транспортування нафти в аверсному режимі для поставок російської нафти в порти Середземномор'я. Робота нафтопроводу в аверсному режимі завершилася в травні 2010 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 978 | Додав: adminA | Теги: Одеса-Броди, відсутність заявок від Бєларусі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]