Чт, 2024-03-28, 20:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:05
Повстали проти передвиборної "джинси" журналісти
Інші останні Політичні новини

Українські журналісти, звернулися до представників політичних сил з вимогою припинити практику замовлення подачі інформації про свою діяльність поза політичною рекламою.

Про це йдеться у заяві громадського руху "Стоп цензурі!", поширеній у вівторок.

"Не секрет, що політичні сили вже давно використовують практику замовлення матеріалів про себе та розміщення їх як у новинних програмах, так і в суспільно-політичних програмах на ТБ, у вигляді "незалежних" публікацій у друкованих ЗМІ чи інтернет-виданнях", - нагадали активісти.

"Це серйозно спотворює український інформаційний простір, оскільки замість інформації про діяльність політиків, глядачі та читачі мають можливість ознайомитися хіба що з розробками "PR-служб" цих політичних сил", - уточнили представники руху.

"При цьому не має значення, чи певний матеріал, поданий з очевидними порушеннями журналістських стандартів, був розміщений за гроші або ж він з'явився внаслідок тиску політиків, чиновників, власників ЗМІ на редакційний колектив", - додали в "Стоп цензурі!".

Журналісти нагадують, що, як показують моніторинги громадських організацій, практика розміщення "політичної "джинси" посилюється напередодні виборчих кампаній.

"В ЗМІ ми спостерігаємо значну частину матеріалів, де вочевидь порушені журналістські стандарти балансу, об’єктивності, актуальності та точності подачі інформації. Причина лежить саме в бажанні політиків різними засобами змусити говорити про себе без жодної критичності у суто комплементарному стилі", - заявили учасники руху.

"Зараз особливо помітними є порушення у поданні інформації про представників чинної влади, а також народних депутатів Наталю Королевську, Арсенія Яценюка, екс-секретаря Київради Олеся Довгого", - зазначають у "Стоп цензурі!".

"Хочемо нагадати, що замовні матеріали, як і будь-який тиск з боку влади, менеджменту чи власників ЗМІ, є формою цензури згідно із законом "Про інформацію", а відтак має каратися відповідно до українського законодавства", - йдеться в заяві журналістів.

"Ми публічно заявляємо свою позицію не виконувати "джинсові замовлення" та інформувати про факти замовлення інформаційних повідомлень від політиків чи політичних сил, про які нам відомо", - пообіцяли журналісти.

Громадський рух "Стоп цензурі!" створено 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Нагадаємо, 7 лютого співробітники низки телеканалів отримали завдання від своїх редакторів в обов’язковому порядку додати до сюжетів про відкриття нової сесії парламенту коментар Наталії Королевської. За словами журналістів, сьогодні практично будь-яка згадка Королевської у ЗМІ має замовний характер.

Раніше колектив газети "Сегодня" розпочав акцію "Чесне слово" проти цензури та джинси у ЗМІ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: журналісти, проти передвиборної джинси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]