Пт, 2024-03-29, 12:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:52
Повз Землю успішно пролетів астероїд
Інші останні Новини світу науки і технологій
Астероїд діаметром приблизно 45 метрів у п'ятницю пролетів повз Землю на надзвичайно близькій відстані для таких космічних об'єктів - всього за 27 тисяч 700 кілометрів. Це перший такий випадок за останні 30 років.

Об'єкт проходить повз планету навіть ближче, ніж кружляють геостаціонарні супутники, але жодного ризику ударів або зіткнень не було, повідомляли науковці.

На думку вчених, метеорний дощ в районі Уралу в Росії вранці 15 лютого ніяк не пов'язаний з наближенням до Землі астероїда 2012 DA14. Це просто дуже рідкісний астрономічний збіг.

У Челябінській області Росії понад  1200 людей порізалися розбитим склом з вікон після вибуху метеорита.

Найближче до Землі астероїд пролетів о 21:25 за Києвом.

Через малий розмір і дуже низьку здатності відбивати світло, побачити його в нічному небі можна було тільки за допомогою сильного бінокля або телескопа.

Найкраще небесне тіло мало бути видно з Азії, Австралії та Східної Європи, оскільки воно пролітало над східною частиною Індійського океану зі швидкістю 7,8 кілометра за секунду.

Час його видимості на нічному небі з конкретної точки не перевищував 6-7 хвилин.

У Європі астероїд було видно погано.

Але охочі поспостерігати за астероїдом могли зробити це у будь-якій точці світу за допомогою кількох трансляцій події в мережі, в тому числі і на сайті Лабораторії реактивного руху НАСА.

Астероїд обертається навколо Сонця за 368 днів - період, схожий на земний рік - але його орбіта лежить в іншій, ніж орбіта Землі, площині.

Шанс для науки

Астероїд під назвою "2012 DA14" вперше помітили в лютому 2012 року астрономи із обсерваторії La Sagra Sky Survey в Іспанії - за допомогою аматорських методів виявлення та відстеження астероїдів, які останніми роками роблять значний внесок у наші знання про ці близькі до Землі об'єкти.

Астероїд зафіксували після його останнього проходження орбітою на набагато більшій відстані.

За допомогою своїх спостережень, науковці змогли розрахувати майбутній та минулий шлях астероїда і передбачати його маршрут у п'ятницю - астероїд пролетить найближче до Землі принаймні за останні 30 років.

Професор Фітцсіммонс сказав, що науковці не повинні проґавити цю можливість:

"Коли астероїди пролітають так близько, дуже важливо спробувати дізнатися про них якомога більше, адже вони стають такими яскравими, тож їх легко роздивитися", - сказав він BBC News.

"Ми отримуємо додаткове розуміння природи цих невеликих об'єктів, зіткнення яких із Землею є найбільш імовірним".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1255 | Додав: adminA | Теги: астероїд, повз Землю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]