Пт, 2024-03-29, 14:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:58
Прага потонула: затопило 51 станцію метро, є загиблі, у місті хазяйнують війська
Інші останні Новини світу
Столицю Чехії Прагу затоплює катастрофічна повінь. Під девізом "найгірше ще попереду" рятувальники споруджують дамби на березі Влтави, метро закривається через загрозу затоплення станцій. Влада запевняє, що тепер готові до удару стихії краще, ніж у 2002 році. Метеорологи відзначають, що вода у Влтаві прибуває набагато швидше, ніж очікувалося. Перші жертви нинішньої повені - жінка, що потонула в одному з передмість столиці, і чоловік, який помер у лікарні після того, як на нього впав його власний будинок, змитий водою, повідомляє NEWSru.com.

У Празі оголошено третій, вищий рівень небезпеки. Про це повідомив представник кризового штабу. За його словами, практично заблокована робота жовтої гілки празької підземки. Загалом повінь пошкодила 51 станцію празького метро.

Енергетики чеської столиці перейшли на аварійний режим роботи і скоротили поставки електроенергії в ряд районів Праги, яким загрожує затоплення. Як повідомив представник столичного магістрату (мерії), це зроблено для того, щоб "мінімізувати загрозу можливого ураження людей електрострумом".

Евакуйовано 79 пацієнтів з празької лікарні "На Франтішку". Вода залила там господарські будівлі, корпус установи не постраждав. У центральних районах Праги, по берегах Влтави, пожежні з ранку встановили сотні метрів спеціальних бар'єрів, які повинні захистити від повені центр міста. Вони були закуплені після руйнівної повені 2002 року, яка стала найсерйознішою за 500 років і забрало 19 життів, завдала багатомільярдний збиток місту.

Розпочато евакуацію тварин з Празького зоопарку. Їх переводять в ту частину звіринця, яка розташована на високому скельному масиві, де повінь не заподіє їм шкоди. Повідомляється, що в першу чергу туди переводяться дрібні хижаки і екзотичні птахи.

Прем'єр-міністр країни Петро Нечас 2 червня виступив зі спеціальним зверненням: "Боюся, що найгірше у нас ще попереду. Всі задіяні структури працюють на повну потужність, один на один зі стихією не залишиться ніхто". Він поінформував, що в боротьбі зі стихією вже задіяні 200 військовослужбовців чеської армії.

Нечас повідомив, що уряд виділяє на боротьбу зі стихією 300 млн крон (близько 15 млн доларів). Будинок уряду знаходиться на набережній Влтави.

В даний час натиск води в річці Влтаві в районі чеської столиці становить 2 тисячі кубометрів на секунду, вночі він збільшився до 3 тисяч кубометрів на секунду. У 2002 році напір води у Влтаві становив 4 тисячі 700 кубометрів на секунду.

Дощ іде практично без зупинки з ранку неділі. У гірських районах на півночі Чехії за минулу добу випало близько 70 мм опадів. У цій частині країни рятувальники і пожежники приступили до евакуації людей з населених пунктів, яким загрожує підтоплення. У місті Усті-над-Лабем в безпечне місце перевезені архіви місцевого суду.

Річки, що вийшли з берегів, перервали залізничне сполучення між Чехією та Моравією. Потяги зупинені поблизу міста Колін. Коли рух буде відновлено, не повідомляється.

У понеділок, 3 травня, багато шкіл та дитячих садків в районах, яким загрожує затоплення, будуть закриті, повідомив представник празького магістрату. Не буде також працювати метро в центральній частині міста.

Повені у Чехії привели в неділю до загибелі жінки, повідомили в місцевій поліції. Вона розлучилася з життям у невеликому населеному пункті в 30 кілометрах на південь від Праги.

У лікарні помер чоловік, який постраждав при обваленні власного будинку, змитого водою в містечку Тржебеніце під Прагою. Раніше в руїнах цього ж будови загинула жінка. Цілком можливо, це була подружня пара. Ще троє рятувальників вважаються зниклими без вісті.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: Прага потонула, війська, загиблі, 51 станцію метро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]