Пт, 2024-04-19, 06:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:49
прави Ситник - НАБУ починають розхитувати систему корупції на держпідприємствах
Інші останні Кримінальні новини

Процес приватизації держпідприємств свідомо гальмується, оскільки державну власність легше розкрадати.
Як передає Цензор.НЕТ, про це в інтерв'ю газеті "День" заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

"Чому так важко починати реальну боротьбу з корупцією? Тому що це явище має в Україні глибоке коріння, коли є недоторканні сфери й особистості, коли існують політичні договорняки тощо. Всі ці правила, дійсно, формувалися в 1990-х рр., і, що трагічно, вони існують сьогодні. Власне, проти цієї несправедливості і повстав Євромайдан. Але він так і не змінив систему, змінилися лише персоналії у владі. Як приклад, можу навести ситуацію, що стосується державних підприємств. Там досі існують ті ж самі корупційні правила. "Справа Мартиненка" в цьому плані є знаковою", - заявив Ситник.

Глава НАБУ додав, що це можна вважати і політичною корупцією, адже з державних підприємств крадуться кошти, які потім використовуються для створення партій, телеканалів, заведення "своїх" людей у владу, лобіювання певних законопроектів у парламенті тощо.

За словами Ситника, його дивує, коли, наприклад, виставляється на продаж Одеське обленерго, але немає заявок на купівлю.

"Чому так відбувається? Тому що ті групи, які мають гроші для приватизації, не хочуть цього, тому що поки власність залишається державною, її легше розкрадати. Іноземний інвестор також не приходить в країну, тому що немає прозорих правил гри, а є корупція. Тобто ми маємо замкнуте коло, коли привабливі для приватизації стратегічні підприємства нікому не цікаві, бо на заваді стоїть хабарництво", - зазначає він.

Ситник наголошує, що Національне антикорупційне бюро намагається всі ці схеми ліквідувати, свідченням чого є "справа Онищенка" з "Укргазвидобуванням", зламати стару систему і змінити правила.

"Але попереду ще довга і копітка робота. Справи, які ми сьогодні розслідуємо, починають розхитувати цю систему", - переконаний Ситник.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 692 | Додав: adminA | Теги: ситник, Набу, система корупції на держпідприємств | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]