Пт, 2024-03-29, 10:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
Правозахисники: влада знову переслідує людей і "відмазує" своїх
Інші останні Політичні новини
За останній місяць влада України у багатьох проявах порушувала право людей на мирні зібрання, супроводжуючи це застосуванням надмірної сили, залякуваннями та здійсненням тиску на учасників акцій, несправедливими судовими розглядами та утисками прав журналістів.

Про це сказано у звіті Amnesty International "Євромайдан: порушення прав людини під час протестів в Україні", розміщеному на сайті організації.

Янукович підписав закон про звільнення мітингувальників

Організація задокументувала численні випадки насильства, застосованого спецпідрозділом "Беркут" під час розгону демонстрацій на Євромайдані.

"Останні події стали лакмусовим папірцем для системи правоохоронних органів України. Ми побачили разючу зневагу правоохоронних органів до прав людини та культуру жорстокості самих міліціонерів, що брали участь у масових зачистках мирних протестів", – сказала директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. Amnesty International досліджувала ситуацію з дотриманням прав людини під час акцій протесту, що розпочалися 21 листопада, і опитала більш як двадцять жертв, їхні родини та адвокатів.

"Рішення про обмеження на проведення мирних акцій одразу у дев’яти містах не може бути випадковістю. Вочевидь, керівництво держави вирішило таким чином припинити зародження протестного руху у країні. Розгони демонстрацій, які були здійснені без належної потреби і всупереч міжнародним стандартам, мали на меті знеохотити людей від подальшої участі у протестах", - зазначила Мазур.

Організація нагадала, що "30 листопада співробітники "Беркуту" прибули на Майдан Незалежності у Києві з метою звільнити площу від мирних протестувальників та підготувати її для встановлення традиційної новорічної ялинки. Міліціонери сказали демонстрантам розійтись, а потім почали бити тих, хто залишився. Відео показують, як працівники "Беркута" у деяких випадках спеціально наздоганяють та б’ють чоловіків і жінок.

1 грудня на вулиці Банковій сталися сутички між демонстрантами та працівниками "Беркута", в результаті яких було поранено близько 50 міліціонерів та десятки демонстрантів. Як повідомляється, під час розгону цієї акції міліціонери невибірково застосовували надмірну силу до протестувальників, журналістів та поранених. Відеозаписи показують близько десятка поранених, що лежать на вулиці, а працівники "Беркута" далі їх б'ють.

Приблизно о першій ночі 11 грудня велика кількість міліціонерів спецпідрозділу спробували демонтувати барикади, споруджені протестувальниками на Майдані Незалежності, з метою розблокування руху на вулицях. Після намагань відтіснити протестувальників з площі, о 4.30 ранку міліціонери відступили. Попри заяви міністра внутрішніх справ про неможливість силового розгону, повідомляється про випадки побиття демонстрантів "беркутівцями".

Amnesty International закликає до негайного, незалежного та ефективного розслідування повідомлень про застосування сили міліціонерами спецпідрозділу "Беркут".

У звіті організація викладає справи учасників Євромайдану, які опинилися під ризиком ув’язнення через свою участь у мирних протестах. Всі затримані 1 грудня отримали серйозні тілесні ушкодження після того, як їх побили кийками та ногами працівники "Беркута" на Банковій".

"Ми вітаємо прийнятий Верховною Радою закон про звільнення від кримінальної відповідальності всіх учасників мирних зібрань від 21 листопада. Проте влада не може звільнити від відповідальності правоохоронців, які порушували права людини. Влада України має забезпечити, щоб усі міліціонери, які непропорційно застосовували силу проти мирних демонстрантів, були покарані відповідно до тяжкості злочину. А ті, хто став жертвою насилля або затриманий за мирну участь у демонстраціях, – отримали компенсацію", - підкреслила Мазур.

Amnesty International додає, що зафіксувала випадки переслідування та залякування заявників на протиправні дії міліції. Залякували також і студентів, які брали участь у акціях. Студентам Українського Католицького Університету, які їхали автобусом до Києва на Євромайдан, ДАІ демонтувала номерні знаки. Після того, як студенти у відповідь організували акцію протесту на дорозі, міліціонери розпочали кримінальне провадження за статтею про блокування дорожнього руху, яка передбачає ув’язнення на термін до 5 років.

Як підкреслюють в організації, влада та міліціонери також порушували права журналістів, які висвітлювали протести. Понад 40 журналістів зазнали поранення, в більшості випадків від рук міліціонерів. Як повідомляється, 9 грудня були проведені захоплення трьох опозиційних засобів масової інформації з метою перешкоджання їхній діяльності. В Євпаторії, Крим, була примусово закрита телерадіостанція через висвітлення подій Євромайдану. Кільком журналістам з Грузії заборонили в’їзд до України та зобов’язали залишити країну.

Amnesty International заяляє про переслідування заявників на міліцію

Amnesty International зафіксувала випадки переслідування та залякування заявників на протиправні дії міліції у зв’язку з Євромайданом.

Про це йдеться у звіті цієї правозахисної організації "Євромайдан: порушення прав людини під час протестів в Україні".

"Amnesty International зафіксувала випадки переслідування та залякування заявників на протиправні дії міліції", - сказано у прес-релізі.

"Залякували також і студентів, які брали участь у акціях. Студентам Українського Католицького Університету, які їхали автобусом до Києва на Євромайдан, ДАІ демонтувала номерні знаки", - інформує організація.

"Після того, як студенти у відповідь організували акцію протесту на дорозі, міліціонери розпочали кримінальне провадження за статтею про блокування дорожнього руху, яка передбачає ув’язнення на строк до 5 років", додає вона.

Організація також відзначає, що влада й міліціонери порушували права журналістів, які висвітлювали протести.

"Понад 40 журналістів отримали поранення, в більшості випадків від рук міліціонерів", - нагадує Amnesty International.

Раніше Amnesty International повідомляла, що починає "глобальну акцію термінової дії" на захист "в'язнів Банкової", а також збір підписів під петицією до президента України Віктору Януковичу з вимогами поважати право на мирні зібрання.

Human Rights Watch: влада залякує побитих "Беркутом" євромайданівців

Українська влада намагалася чинити тиск та залякувати людей, які стверджують, що були побиті міліцією під час недавніх протестів у Києві.

Про це заявляє Human Rights Watch у листі до Генпрокурора, передає "Українська правда".

30 листопада та 1 грудня 2013 року, представники спецпідрозділу міліції "Беркут" жорстоко побили багатьох мирних демонстрантів у Києві, внаслідок чого кількома людьми були отримані травми голови.

Семеро протестуючих, опитаних Human Rights Watch, переконливо стверджують, що співробітники правоохоронних органів, котрі розслідують випадки побиття, чинили на них тиск і вдавалися до залякувань.

"Українська влада пообіцяла розслідувати насильство з боку міліції, але залякування тих, хто повідомляє про вчинені зловживання, продовжується", - повідомляє Юлія Горбунова, дослідниця організації в Україні.

"Влада чинить тиск на тих людей, чия довіра необхідна для проведення серйозного розслідування", - додала вона.

"Генпрокурор повинен забезпечити швидке і неупереджене розслідування заяв про зловживання міліції і негайно припинити неправомірний тиск на людей, які подали скарги", - зазначає Human Rights Watch.

Одна людина, яка стверджує, що була жертвою побиття під час протесту на Майдані Незалежності 30 листопада, розповіла про вчинений над нею допит тривалістю понад чотири години, під час якого задавалися питання на кшталт: "Чому ви берете участь у масових заворушеннях і хто організував їх?", "Чому ви чинили опір міліції?" і "Скільки вам заплатили за перебування там?" Слідчий задав лише одне питання про побиття міліцією.

Після завершення допиту людину було терміново відправлено до лікарні через підвищення тиску унаслідок стресу.

Деякі люди, котрі подавали скарги, розповіли, що слідчі не відповіли на їхні запити про визнання потерпілими у розслідуванні або відмовили у наданні цього статусу, який би формально визначив їх як жертв, без пояснення причин.

Двоє стверджували, що слідчі не надали їм важливе для розслідування направлення на судово-медичну експертизу, щоб задокументувати травми від побиття міліцією.

Нагадаємо, 20 грудня Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що що 88 заяв про нанесення міліціонерами тілесних ушкоджень під час протистоянь 29-30 листопада знайшли підтвердження під час слідства, проте "об'єктивні чинники" не дають завершити розслідування тих подій на Майдані Незалежності в Києві.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 980 | Додав: adminA | Теги: переслідує людей, відмазує своїх, правозахисники, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]