Сб, 2024-04-20, 03:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:30
Престижну польську премію "Орел" Яна Карського отримала Савченко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Люблині народному депутату України від "Батьківщини" Надії Савченко вручили статуетку "Орел" - нагороду імені Яна Карського.

Як передає Польське радіо, рішенням журі нагороди, українську льотчицю відзначено "За силу духу в боротьбі за людську гідність і честь".

На церемонії Савченко подякувала за підтримку, яку отримала від Польщі як вона особисто, так і вся Україна, і попросила вибачення за образи і непорозуміння, що виникали між двома народами у минулому.

Своєю чергою секретар Товариства Яна Карського, що присуджує нагороду "Орел", Яцек Возьняк нагадав, що Ян Карський теж був в’язнем "совєтів" на польській землі, а потім дивом "уникнув долі кільканадцяти тисяч польських офіцерів, знищених Сталіном в Катині". Карському вдалося втекти до Варшави, де він боровся за Польщу.

"Так як лейтенант Карський, так і лейтенант Савченко витримала час неволі. Витримав завдяки силі волі й духу. Витримала теж завдяки підтримці вільних людей, які хочуть миру", - наголосив Возьняк.

Карський – учасник польського руху опору, Праведник світу.

Ян Карський заснував премію "Орел" у 2000 році, незадовго до своєї смерті. Нагорода польського дипломата, людини, яка повідомила світу про Голокост, вручається, за його настановами, "полякам, які з гідністю піклуються про Польщу" і громадянам інших країн, які "не будучи поляками, підтримують Польщу".

Раніше нагороду отримали польські політики Яцек Куронь, Лех Васенса, посмертно російський опозиціонер Борис Немцов.

Савченко присудили премію ще у березні. У листі до польської сторони з в'язниці в Росії вона подякувала за нагороду, відмітивши, що це для неї велика честь, і пообіцяла, що приїде за нагородою особисто.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: Савченко, польська премія Орел Яна Карського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]