Пт, 2024-04-19, 21:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:56
Президент Литви вимагає обирати: або ЄС, або Митний Союз
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Україна повинна обирати, приєднуватися їй до Митного союзу чи Європейського Союзу, вважає президент Литви Даля Грибаускайте, пише Інтерфакс-Україна.

"Підписання і однієї, і другої (угоди) жодним чином не може бути одночасно, тобто, країна повинна обрати (між МС і ЄС)", - сказала вона на спільній з президентом України Віктором Януковичем прес-конференції у Вільнюсі.

Водночас вона зазначила, що Угода про асоціацію з ЄС жодним чином не заборонить Україні і далі торгувати з Росією і країнами МС.

"Але формально підписання Угоди про асоціацію означає, що відповідні угоди з Митним союзом не можуть суміщатися", - сказала вона.

У свою чергу, Янукович зазначив: "Що стосується Митного союзу, ця інституція існує, і з нею треба шукати можливості і створювати моделі співпраці. І над цими питаннями ми також працюємо".

Він нагадав, що рівень товарообігу між Україною і країнами Митного союзу перевищує 60 млрд дол і "не зважати на це ми не можемо".

Зазначимо, що Брюссель зацікавлений у добрих відносинах Києва з Москвою, а співпраця України з Митним союзом може бути настільки широкою, наскільки це не суперечить вже парафованій Угоді про асоціацію, заявляє європейський комісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле. Таку позицію європейський комісар озвучив напередодні поїздки в Київ 7-8 лютого.

"Ні в кого не повинно бути сумнівів у тому, що в інтересах і України, і Брюсселя мати добрі відносини з сусідами, включаючи Росію", - зазначив він.

24 грудня 2012 прем'єр-міністр України Микола Азаров сказав, що Україна має шанси на компромісне вирішення питання відносин з ЄС і МС.

4 січня 2013 повідомлялося про думку президента України Віктора Януковича про те, що для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом в 2013 році є всі умови. При цьому президент підкреслив, що Україна буде розвивати тісне партнерство з Митним союзом та іншими регіональними організаціями.

При цьому Європейська комісія наполягає, що зближення України з Митним союзом і Угода про асоціацію Україна-ЄС несумісні.

Зокрема, в Єврокомісії пояснюють, що у разі повного або часткового приєднання до Митного союзу, Україна "має обирати, за якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи за тими, що пов'язані із законодавством ЄС, чи за тими, що застосовуються в рамках Митного союзу".

9 січня представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв заявив, що створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом сумісно з зоною вільної торгівлі в рамках СНД, однак несумісне зі вступом до Митного союзу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: митний союз, Президент Литви, ЄС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]