Сб, 2024-04-20, 10:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:31
Президент Німеччини йде у відставку через скандали з його участю
Інші останні Новини світу

Після низки гучних корупційних скандалів президент ФРН Крістіан Вульф йде у відставку. Про це він сьогодні оголосив у ході спільної з канцлером Ангелою Меркель прес-конференції в своїй резиденції в берлінському палаці "Бельвю", передає NEWSru.com.

"Німеччині потрібен президент, який зможе повністю присвятити себе вирішенню всіх внутрішніх і зовнішніх проблем, що стоять перед країною. Такий президент, що користується довірою громадян. Події останніх тижнів показали, що такої довіри більше немає. Тому сьогодні я покидаю свою посаду", - так Вульф пояснив причини свого відходу.

В ході свого виступу тепер уже екс-президент подякував своїм співробітникам. Окремі слова подяки прозвучали на адресу дружини, яка, за словами Вульфа, дуже переживала через те, як ЗМІ висвітлювали події навколо їхньої сім'ї. "Вона для мене - втілення сучасної Німеччини. Вона завжди надавала неоціненну підтримку".

Також Вульф заявив, що визнає свої помилки, але при цьому підкреслив, що в цій історії завжди залишався щирим. І висловив упевненість, що проведене стосовно нього розслідування "повністю прояснить ситуацію".

"Крістіан Вульф і його дружина Беттіна багато зробили для Німеччини, для формування гідного вигляду нашої країни на світовій арені", - сказала канцлер Меркель після закінчення виступу президента.

Вона додала, що публічне визнання Вульфом допущених помилок заслуговує поваги. Заради того, щоб бути присутньою в Берліні в момент оголошення президентом про свою відставку канцлер скасувала візит до Італії, де повинна була зустрітися з президентом Джорджо Наполітано і прем'єр-міністром Маріо Монті.

Меркель заявила, що тепер буде консультуватися з представленими в парламенті партіями з питання про те, хто повинен стати новим президентом країни.

Про підготовку відставки формального глави держави стало відомо заздалегідь з урядових джерел, чутки про можливу відставку Вульфа в суспільстві циркулювали давно.

Нагадаємо, в опалу президент потрапив після того, як намагався чинити тиск на головного редактора газети Bild Кая Дікманна. Журналісти видання з'ясували, що кредит в 500 тис євро на купівлю будинку президент і його дружина взяли у Едіт Геркенс - дружини підприємця Егона Геркенса в той період, коли Вульф ще був прем'єр- міністром федеральної землі Нижня Саксонія.

Президент ФРН довгі роки підтримував дружні взаємини зі своїм кредитором. У зв'язку з цим у німецьких політиків і громадськості виникло питання, чи не зловживав Крістіан Вульф в цьому епізоді службовим становищем.

12 грудня Вульф, що перебував у Кувейті, подзвонив Дікманну, і залишив на його автовідповідачі запис, в якому погрожував йому "остаточним розривом" з видавничим концерном Springer, який випускає понад 150 газет і журналів у більш ніж 30 країнах, у разі якщо у Bild з'являться викривальні публікації.

Пізніше Вульф знову зателефонував редактору, і спробував вибачитися, але зупинити вихід у світ компромату на нього це не могло.

Копнувши глибше, німецькі журналісти з'ясували, що це був не єдиний випадок, коли президент чинив тиск на представників ЗМІ. Зокрема, влітку 2011 року Вульф намагався перешкодити публікації в недільному виданні Welt am Sonntag статті про його стосунки зі зведеною сестрою, факт існування якої він приховував від громадськості.

Одного з авторів публікації викликали в президентську резиденцію, де в ході особистої бесіди Вульф пообіцяв журналісту "неприємності". Але і в цьому випадку загрози не мали ефекту - скандальний матеріал таки надрукували.

Також голову ФРН підозрюють у тому, що він проводив дармові відпустки на приватних віллах і створював рекламу одній з фірм.

Проти скомпрометованого президента виступила прокуратура, яка зажадала позбавити його імунітету від судового переслідування. Відповідне питання мають розглянути депутати Бундестагу. При цьому, ще ніколи в історії ФРН голова держави не піддавався дізнанню.

Фактичний лідер Німеччини - канцлер Ангела Меркель скасувала призначений на сьогодні візит до Італії, де мала зустрітися з президентом країни Джорджо Наполітано і прем'єр-міністром Маріо Монті. Очікується, що після того, як Вульф офіційно оголосить про свою відставку, Меркель прокоментує його рішення.

Крістіан Вульф народився 19 червня 1959 року в місті Оснабрюк (Нижня Саксонія), є членом консервативного Християнсько-демократичного союзу. З 2003 по 2010 рік обіймав пост прем'єр-міністра федеральної землі Нижня Саксонія.

3 червня 2010 року, після відставки екс-президента ФРН Хорста Келера, Меркель висунула його на пост глави держави. 30 червня 2010 Федеральні збори Німеччини в третьому турі голосування обрали Вульфа на пост президента ФРН.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 979 | Додав: adminA | Теги: Президент Німеччини йде у відставку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]