Вт, 2024-04-16, 10:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:31
Президент помилував колишніх міністрів уряду Тимошенко
Інші останні Політичні новини

Янукович помилував ряд засуджених, серед яких колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук.

Відповідний указ підписано 7 квітня і розміщено на сайті глави держави.

Напередодні Комісія при президенті України з питань помилування запропонувала главі держави Віктору Януковичу помилувати колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.

Таке рішення було ухвалено під час засідання комісії у суботу, 6 квітня, повідомило агентству Інтерфакс-Україна джерело в цьому органі.

За інформацією джерела, на засіданні розглядалися звернення до президента від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської з проханням помилувати Луценка, а також звернення Філіпчука про помилування.

Луценка затримали 26 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду його було заарештовано.

27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив у силі цей вирок.

Крім того, 17 серпня 2012 Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка (у справі про отруєння Віктора Ющенка) і засудив до 2 років обмеження волі. Апеляція залишила в силі цей вирок.

Екс-глава МВС відбуває покарання за скоєння низки посадових злочинів в Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року. Термін відбування покарання Луценко обчислюється з моменту його взяття під варту, тобто з моменту обрання арешту, як запобіжного заходу.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини встановив , що арешт екс-глави МВС порушує права людини. За рішенням ЄСПЛ Україна виплатила Луценко 15 тис євро компенсації морального збитку.

3 квітня 2013 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі вирок Печерського райсуду Києва Луценко - чотири роки позбавлення волі за скоєння посадових злочинів, але зменшив суму, яку за цивільним позовом Луценко зобов'язаний виплатити МВС (з 643 тис грн до 609 тис грн).

Оголошення рішення суду по другій касації Луценка призначено на 10 квітня 2013 року.

Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не проситимуть помилування у президента, оскільки вважають звинувачення необгрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу.

Звинувачення проти Філіпчука (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу перевищення влади або службових повноважень) базувалося на вартості юридичних послуг, що надаються міністерству для аналізу угоди між українським урядом і компанією Vanco Prykerchenska LTD.

Солом'янський районний суд Києва 5 квітня 2012 засудив Філіпчука до 3 років позбавлення волі з позбавленням права протягом трьох років обіймати державні посади. В опозиції вирок Філіпчуку, який працював в уряді Юлії Тимошенко, розцінили як "чергове свідчення політичних репресій, що проводяться діючою владою".

Філіпчук відшкодував матеріальний збиток державі в сумі 1,4 млн грн.

У червні 2012 року Апеляційний суд Києва змінив вирок Філіпчуку - покарання у вигляді 3 років позбавлення волі йому замінили 2 роками умовно.

5 квітня 2013 стало відомо, що Філіпчук опросив Януковича про помилування. У зверненні екс-міністр зазначив, що Апеляційний суд Києва, змінивши вирок суду першої інстанції, встановив для нього випробувальний термін два роки, залишивши без зміни додаткове позбавлення права займати певні посади в органах держвлади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, установах чи організаціях, пов'язані з виконанням організаційно- розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на три роки. "Позитивне рішення цього питання зробить можливим відновлення повноти моїх громадянських прав, сприятиме більш активної діяльності в науковій, соціально-громадській сферах на благо України, а також реабілітації мого здоров'я", - зазначив Філіпчук.

Луценка вже звільнено - ДПтС

Указ президента про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука було виконано в повному обсязі.

Про це повідомляє в неділю, 7 квітня, прес-служба Державної пенітенціарної служби.

"Сьогодні зазначений указ було виконано в повному обсязі, всіх засуджених звільнено від відбування покарання, проведені необхідні розрахунки, роз’яснено права та надана необхідна всебічна допомога", - йдеться в повідомленні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 997 | Додав: abel | Теги: помилування, міністри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]