Пт, 2024-04-19, 13:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:36
Припинили мітинги заради дня народження короля у Таїланді. Опозиція висунула поліції ультиматум
Інші останні Новини світу
Мітингувальники в Таїланді взяли паузу в боротьбі з урядом - услід за владою вони оголосили перемир'я на час святкування дня народження короля Пуміпона Аудльядета, передає NEWSru.com з посиланням на The Bangkok Post. Водночас лідер опозиції Сутеп Таугсубан пообіцяв відновити боротьбу відразу після завершення урочистостей і довести її до повної перемоги.

"Ми почнемо нашу боротьбу знову 6 грудня. Ми почнемо з світанком і будемо боротися кожен день, поки не переможемо", - сказав він у своєму виступі перед прихильниками пізно ввечері у вівторок.

Таугсубан заявив, що пауза в боротьбі з урядом взята з поваги до короля. У зв'язку з цим в середу багато хто з опозиціонерів взяли участь у прибиранні вулиць і будівель Бангкока в рамках так званого "дня великої чистки", оголошеного опозицією напередодні святкування 86-річчя монарха.

Частина демонстрантів разом з іншими городянами взяли в руки мітли і вирушили наводити порядок на дорогах і тротуарах, передає The Bangkok Post. Ще одна група демонстрантів зайнялася прибиранням будинку міністерства внутрішніх справ, яке прихильники опозиції окупували минулого тижня.

За оцінками поліції, близько 3000 протестуючих прийшли до будівлі штаб-квартири поліції в Бангкоку. Вони передали поліцейським лист, в якому попросили прискорити розслідування випадків загибелі демонстрантів в ході зіткнень минулої неділі. Тоді щонайменше чотири людини загинули, десятки були поранені.

Опозиціонери дали правоохоронним органам сім днів, щоб знайти винних у загибелі людей. В іншому випадку вони пригрозили вжити заходів проти правоохоронців.

Поряд з цим опозиціонери також закликали поліцейських встати на сторону народу в нинішньому конфлікті з владою і не застосовувати силу проти учасників антиурядових демонстрацій.

Передавши своє звернення, активісти не стали, як напередодні, займати будівлю штабу, повернувшись на свої основні "майданчика" - в окуповані ними міністерство фінансів, площу Монумента демократії та урядовий комплекс на півночі Бангкока.

Нагадаємо, опозиція в Таїланді домагається відставки чинного уряду на чолі з прем'єр-міністром Йінглак Чинават, яку звинувачують в тому, що вона керує країною за вказівкою свого старшого брата - вигнаного екс-прем'єра Таксина Чинавата.

Раніше тайський суд видав ордер на арешт лідера опозиціонерів Сутепа Таугсубана, якого влада звинуватила у спробі проведення в Таїланді чергового державного перевороту. Проте кримінальний суд Бангкока в середу випустив заборону на проведення силовиками операції з арешту опозиціонера в публічних місцях щоб уникнути кровопролиття.

На тлі заяв опозиції про намір продовжити протести після святкування дня народження короля, тайські військові заявили, що, всупереч звучавшим напередодні побоюванням, вони не мають наміру втручатися в конфлікт влади з протестуючими.

Глави ВМФ, ВПС і інші високі воєначальники країни провели зустріч і вирішили, що ситуація сама нормалізується, заявив глава ВМФ країни адмірал Наронг Піпатанасаі. "Всі погодилися, що збройні сили не братимуть на себе провідну роль в цій ситуації і не буде ніякого перевороту, як ми вважаємо. Напруженість слабшає, і найближчим часом всі ми повернемося до нормального життя", - сказав він журналістам.

Різкі зміни сталися у вівторок 3 грудень в ситуації, що склалася в столиці Таїланду Бангкоку, де днями загострилися зіткнення опозиції з поліцією. Напередодні 119 осіб було поранено, четверо вбиті, коли правоохоронці застосували проти протестуючих сльозогінний газ і гумові кулі.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 772 | Додав: adminA | Теги: мітинги, дня народження короля у Таїланді, Ультиматум, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]