Пт, 2024-03-29, 12:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Припинити бомбардування в Сирії вимагає від Росії Саудівська Аравія
Інші останні Новини світу

Саудівська Аравія, яка напередодні вкотре виступила проти ініціативи РФ щодо створення альтернативної міжнародної коаліції для боротьби з угрупованням "Ісламська держава", зажадала від Москви припинити авіаудари в Сирії. Влада королівства приєдналася до тих, хто вважає, що російські літаки бомблять мирне населення замість бойовиків.

Постпред Саудівської Аравії в ООН Абдалла аль-Муаллем заявив на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, що Росія повинна припинити операцію в Сирії, оскільки ВПС РФ наносять авіаудари по позиціях, де немає бойовиків "Ісламської держави", повідомляє Reuters. Раніше американська преса повідомила, що російські літаки бомблять не тільки місця дислокації ІД, а й територію, підконтрольну повстанцям, які співпрацюють з Центральним розвідувальним управлінням США.

Дипломат заявив, що делегація його країни "висловлює свою глибоку стурбованість з приводу військових операцій, які російські війська провели в Хомсі і Хамі сьогодні - місцях, де сил ІД немає". "Ці атаки призвели до безневинних жертв. Ми вимагаємо, щоб це негайно припинилося і не повторювалося", - заявив представник Саудівської Аравії.

Як повідомляє телеканал Al-Arabiya, Аль-Муаллем додав: "Що ж стосується тих країн, які нещодавно оголосили про своє приєднання до боротьби з "Ісламською державою", вони не можуть цього зробити, одночасно підтримуючи тероризм режиму Асада".

Росію можуть засудити за військові злочини Сирії

Тим часом, як повідомляє Bloomberg View, відставні американські чиновники, а також експерти з міжнародного права сходяться на думці, що тепер, коли уряд РФ відкрито допомагає сирійській армії, російські офіційні особи всіх рівнів, у тому числі сам президент Володимир Путін, можуть бути притягнуті до суду за пособництво військовим злочинам.

Журналіст Джош Рогін нагадує, що з липня режим Асада скинув на цивільне населення більш як 2 тисячі бомб-бочок. "Також є докази, що режим застосовував хімічну зброю проти цивільного населення і практикував систематичні тортури для вбивства як мінімум 11 тисяч цивільних осіб", - йдеться в статті, переклад якої публікує InoPressa. З цієї причини сирійських військових і вищих чиновників можуть судити за звинуваченнями у військових злочинах і злочинах проти людяності.

У свою чергу Росію можуть звинуватити в "пособництві військовим злочинам і підбурюванні до них", оскільки Москва підтримала офіційний Дамаск, який стоїть за описаними злочинами. На підтвердження своїх слів Рогін нагадав, що ця галузь міжнародного права була успішно застосована, щоб притягнути до судової відповідальності колишнього віце-прем'єра Сербії Ніколу Шайновича і екс-президента Ліберії Чарльза Тейлора.

b>Стівен Репп (з 2009 року до недавнього часу - емісар США з питань військових злочинів) підкреслює, що для настання кримінальної відповідальності необов'язкове, щоб російська допомога, яка надходить до Сирії, реально застосовувалася для вчинення військових злочинів. "Прокурор повинен довести тільки те, що російські офіційні особи знали про звірства Асада і режиму, який вчиняв звірства, здійснювалася суттєва допомога", - йдеться в статті.

Екс-голова комісії Радбезу ООН Шериф Бассіуні заявив, що сирійський уряд, мабуть, порушує безліч угод про правила ведення війни. Приписати злочини, за якими стоїть режим Асада, можуть згодом сирійцям і іранцям, зазначив експерт. Він також нагадав про доктрину "відповідальності командування". "Відповідальність командування поширюється на тих осіб у Тегерані і Москві, які знають, що роблять ці люди, і не перешкоджають цьому", - уклав Бассіуні.

Президент Міжнародної асоціації дослідників геноциду Вільям Шабас вважає, що Росію навряд чи чекає кримінальна відповідальність за пособництво військовим злочинам.

Шабас також зауважив, що звинувачення можна висунути й іншим країнам. Так, США надають військову допомогу арміям Іраку і Південного Судану, яких звинувачують у військових злочинах. Але у Сполучених Штатах є "закон Ліхі", покликаний запобігати прямій допомозі збройним силам, які порушують права людини. У Росії ж немає такої юридичної процедури, стверджує експерт.

Як повідомлялося, 30 вересня, Рада федерації РФ за поданням президента Росії Володимира Путіна дала згоду на використання військово-повітряних сил Росії на території Сирії.

На початку вересня ЗМІ повідомили, що російські військові вже беруть участь у бойових діях у Сирії на боці урядових військ.

Нагадаємо, вчора Росія завдала першого авіаудару в Сирії, однак не по ісламістах, а по опозиціонерах. Унаслідок бомбардувань, за даними правозахисників, загинули 12 дітей.

Росія запевняє, що йдеться про використання Військово-повітряних сил Росії для підтримки військ режиму Асада в Сирії в боротьбі проти "Ісламської держави".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 923 | Додав: admin | Теги: саудівська, бомбардування, Сирія, аравія, стоп, Росія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]