Пт, 2024-04-19, 10:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:52
Припиняти збагачувати уран Іран не збирається
Інші останні Новини світу

Іран не припинить збагачувати уран і не закриє ядерний об'єкт Форду. Про це заявив сьогодні інформаційному агентству ISNA керівник Організації з атомної енергії ІРІ (ОАЕІ) Ферейдун Аббасі Давані.

Його заява стала реакцією на поширену американської газетою "Нью-Йорк таймс" інформацію про те, що група "5 плюс 1" (постійні члени РБ ООН і Німеччина) має намір зажадати від Ісламської Республіки на майбутніх наступного тижня переговорах закриття розташованого поблизу міста Кум об'єкта Форду, на якому ведеться збагачення урану до рівня 19,75 проц.

"У цих вимогах немає ніякої логіки", - вважає головний іранський атомник. За його словами, Іран виробляє 20-відсотковий уран в тих обсягах, які необхідні в цілях виробництва палива для тегеранського дослідницького реактора і ще одного проектованого реактора потужністю 10 мегават.

Що ж до об'єкта Форду, то між ним і об'єктом в Натанзі (основний центр зі збагачення урану в ІРІ) "немає ніякої різниці", підкреслив Аббасі давання. Обидва ці об'єкти перебувають під повним контролем МАГАТЕ. Те, що Форду розміщений в підземних бункерах, пояснюється заходами безпеки, пов'язаними, зокрема, зі звучними погрозами нанесення по іранських ядерних об'єктах ударів.

"На жаль ці загрози походять і від деяких країн, що входять в групу "5 плюс 1", - вказав, маючи на увазі США, керівник ОАЕІ. Він рекомендував Заходу "відмовитися від мови санкцій і погроз" в діалозі з Іраном, "тоді не буде ніякої необхідності будувати мирні ядерні об'єкти під землею".

Нагадаємо, що Захід і Ізраїль вважають, що Іран активно веде розробку ядерної зброї. Тегеран заперечує ці звинувачення й наполягає на тому, що його ядерна програма має суто мирний характер.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: Іран не, припиняти збагачувати уран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]