Пт, 2024-04-19, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:19
Приватизацію ОПЗ Кабмін відклав, щоб провести її за новими правилами
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив скасувати продаж 5% акцій ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), призначену на 26 серпня на фондовій біржі "Перспектива", і розробити нову методологію оцінки.

Про це прем'єр повідомив на засіданні уряду в середу, 19 серпня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я не можу допустити заниження вартості цього об'єкта. Я не можу допустити старих правил гри з приватизації об'єктів державної власності ... Ми повинні йти за високими стандартами приватизації та залучення справжнього інвестора. Щоб ФДМ отримав реального інвестора, нам необхідні сильні інвестиційні менеджери та консультанти, які по всьому світу допоможуть нам залучити інвестора і взяти за цей об'єкт не 500 млн доларів, як визначена стартова вартість", - сказав він.

Прем'єр-міністр додав, що необхідно внести зміни до законодавства про приватизацію та оціночну діяльність.

"Коли мова йде про додаткові 200 млн доларів і різницю в два місяці, то я краще два місяці почекаю і отримаю додаткові 200 млн доларів", - резюмував він.

"Це дуже добре, оскільки дозволяє нам краще підготуватися до приватизації цього об'єкта і провести її максимально публічно і прозоро - чого ми всі і прагнемо", - прокоментував глава Фонду держмайна Ігор Білоус рішення прем'єра у своєму блозі в Facebook.

Білоус нагадав, що Фонд розробив поправки до закону "Про приватизацію державного майна", які передбачали неможливість участі в приватизації представників країн-агресорів, скасовували обов'язковий продаж 5-10% акцій і давали можливість залучати до процесу високопрофесійних, кваліфікованих і неупереджених радників, а також вже розробив нову методологію оцінки.

Проте Верховна Рада не встигла розглянути пропозиції, і ФДМ довелося почати підготовку до приватизації ОПЗ за старими правилами, пояснив глава відомства.

"У процесі цієї підготовки ми прийшли до висновку, що провести прозору і вигідну державі процедуру, керуючись старими нормами, неможливо. Тому ми погодили з прем'єр-міністром можливість перенести продаж ОПЗ, щоб дати Раді час на розгляд нашого законопроекту і після цього здійснити приватизацію по новими правилами", - підкреслив Білоус.

Рішення Кабміну про скасування біржового продажу 5% акцій ОПЗ підтвердив у своєму Twitter міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

"Ми поміняли Постанову 12-річної давності за оцінкою держмайна і скасували конкурс з продажу 5% ОПЗ на неліквідній біржі в кінці місяця", - написав глава Мінекономрозвитку.

На його думку, продаж 5% на біржах нібито для визначення ціни контрольного пакету є інструментом маніпуляції і навіть рейдерства.

"Перший великий об'єкт на приватизацію - ОПЗ. Від результату продажу і самого процесу залежатиме успіх подальшої приватизації. Сьогодні Кабмін ухвалив принципове і єдино правильне рішення з приводу приватизації: трохи повільніше, але професійно і прозоро", - підкреслив Абромавічус.

Він повідомив, що дуже скоро ФДМ вибере радника з продажу ОПЗ із всесвітньо відомих, "топових" інвестбанків, які правильно структуризують процес.

Як повідомлялося, інтерес до приватизації ОПЗ проявили 10 потенційних інвесторів, а стартова ціна ОПЗ становить не менше 500 млн доларів США.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: приватизація ОПЗ, нові правила, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]