Пт, 2024-03-29, 14:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:08
Про нову програму на 3,9 мільярда доларів домовилися Україна і МВФ
Інші останні Економічні новини

  Україна і МВФ домовилися про нову програму на 3,9 мільярда доларів

Міжнародний валютний фонд і Україна досягли угоди щодо нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA), що замінить програму розширеного фінансування (EFF), що завершується в березні 2019 року.

Про це йдеться у повідомленні МВФ.

"Нова програма stand-by із запитаним доступом до SDR2,8 млрд (еквівалент $3,9 млрд) послужить основою для економічної політики влади в 2019 році", - повідомили у МВФ.

"Спираючись на прогрес, досягнутий в рамках механізму EFF у зменшенні макроекономічної вразливості, вона (програма - ЕП) зосередиться, зокрема, на продовженні фіскальної консолідації та зниженні рівня інфляції, а також реформах для посилення податкової адміністрації, фінансового та енергетичного секторів", - йдеться у заяві.

Угоду має затвердити менеджмент і рада директорів фонду.

Засідання ради очікується після парламентського схвалення державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ та збільшення тарифів на газ й опалення для домогосподарств із збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.

Зазначається, що програма розроблялась спільно зі Світовим банком та Євросоюзом.

Програма stand-by була заснована у 1952 році. Її цілі — подолання кризових явищ, задоволення потреб країни у швидкому фінансуванні, вирішення проблеми з проведенням платежів. Максимальна тривалість програми — 36 місяців.

Програма EFF (Extended Fund Facility, Механізм розширеного фінансування) виділяється країнам з повільним економічним ростом та слабким платіжним балансом. Вона передбачає реалізацію комплексних реформ та структурних змін протягом тривалого періоду. Україна так і не виконала на 100% відповідну програму, підписану у березні 2015 року. За її умовами Україна отримала чотири транші — 8,7 млрд дол з можливих 17,5 млрд дол. Останній, четвертий транш, Україна отримала з великою затримкою і труднощами у квітні 2017 року.

Як повідомлялося, Кабмін на засіданні в п'ятницю ухвалив рішення з 1 листопада 2018 року підвищити ціни на газ для населення на 23,5%, щоб Україна могла отримати кредит МВФ.

"Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%", - заявив Кабмін.

"Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% - майже втричі менше, ніж могло би бути", - повідомив уряд.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 812 | Додав: adminA | Теги: програма, МВФ, 9 мільярда доларів, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]