Ср, 2024-04-24, 01:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:44
Про розкриття обставин силового розгону Майдану заявили у Генпрокуратурі
Інші останні Кримінальні новини

Управління спеціальних розслідувань ГПУ заявило про розкриття обставин організації і здійснення штурму Майдану під виглядом антитерористичної операції в центрі Києва у ніч проти 19 лютого 2014 року.

Про це у п'ятницю 9 жовтня йдеться у Facebook Управління.

Слідчі виявили, що підготовку до застосування сил і засобів АТО було організовано ще в січні 2014 року.

"Безпосередній план силового розгону учасників мітингу, розроблений на виконання злочинної вказівки екс-керівництва держави спільно колишніми очільниками МВС України та СБУ, передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок України. У свою чергу залучені "тітушки" після витіснення протестувальників до Михайлівської площі мали розсіювати їх і розганяти. За таких обставин організатори чітко усвідомлювали, що вказані наміри призведуть до великої кількості постраждалих і жертв, але свідомо йшли на це", - зазначається в повідомленні.

Для цього, за твердженням слідства, формально створили "видимість організації та проведення АТО" - зупинили метрополітен, блокували трансляцію частини каналів, відключили світло у центрі Києва.

"З 19 години 18 лютого до 6 години 19 лютого 2014 року співробітниками органів внутрішніх справ та СБУ незаконно здійснено спробу силового розгону мітингувальників, у результаті чого внаслідок надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів, спецтехніки і прихованого застосування вогнепальної зброї вбито 10 осіб та 64 особам заподіяно тілесні ушкодження", - йдеться у заяві.

"Незважаючи на знищення з метою приховування злочинних дій документів, відеоматеріалів, інших відомостей, що стосувалися спецоперації з розгону мітингувальників, слідчим вдалося реконструювати хронологію подій та зібрати достатні докази для підозри колишніх високопосадовців у організації та здійсненні силового розгону мітингувальників за вищеописаних обставин", - додали в ГПУ.

За підсумками розслідування повідомлено про підозру екс-президенту України Віктору Януковичу, керівникам МВС України Віталію Захарченку та Віктору Ратушняку, та ще окремим головам силових органів часів Януковича.

Підозрюваних оголошено в розшук. ГПУ заявила також про притягнення до кримінальної відповідальності "тітушок" та їх організаторів - повідомлено про підозру 12 особам, суд триває щодо 4 осіб, ще 8 оголошено в розшук.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад 100 осіб, сотні були поранені, найбільше - 20 лютого.

22 вересня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що за злочини, скоєні проти активістів Євромайдану, покарано більше 120 осіб. Він також зазначив, що серед притягнутих до відповідальності є ті, хто безпосередньо брав участь у вбивствах, а також ті, хто видавав зброю зі складів МВС "тітушкам" або брав участь в організації "тітушок".

Разом з тим Аваков уточнив, що це тільки ті випадки, які розслідувало МВС, а ширшу інформацію має Генеральна прокуратура України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: Генпрокуратура, розкриття обставин силового розгону | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]