Пт, 2024-03-29, 01:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:14
Про створення нафтової ВІНК "Нафтогаз" розпочне переговори лише після оплати "Приватом" боргів
Інші останні Економічні новини

Переговори НАК "Нафтогаз України" з групою "Приват" про створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК), ініційовані прем'єром, можуть мати успіх лише після оплати "Укрнафтою" боргів перед бюджетом та відкликання претензій до держави, вважає виконавчий директор НАК Андрій Пасішник.

"Ефективним інструментом створення державної ВІНК на базі "Нафтогазу", на мою думку, може бути викуп державою у групи "Приват" 7% акцій Кременчуцького НПЗ і призначення держменеджменту в "Укрнафту" і "Укртатнафту", - зазначив Пасішник, передає "Інтерфакс-Україна".

На його думку, окрім викупу 7% акцій можливий варіант взяття "Укрнафтою" в оренду Кременчуцького НПЗ у групи "Приват".

"Це доцільно проводити виключно у разі встановлення повного контролю над компанією з боку держави, тобто повної заміни голови та членів правління на представників "Нафтогазу". Це надасть можливість уникнути необхідності реалізації української нафти на аукціонах, так як нафта використовуватиметься для власних технологічних потреб", - резюмував виконавчий директор НАК.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії (ВІНК) на базі нафтовидобувної "Укрнафти", "Укртранснафти" і "Укртатнафти" (Кременчуцький НПЗ).

"Укртранснафта" вісім років дотувала українські НПЗ - новий голова компанії

Підвищення тарифів на прокачування нафти на українські НПЗ, що відбулося 1 липня 2015 року, зупинить дотування приватних підприємств державною компанією "Укртранснафта" і дозволить зробити таке прокачування беззбитковим, заявив керівник ПАТ "Укртранснафта" Роман Сидорак.

"За рахунок низьких тарифів "Укртранснафти" останні 8 років державне підприємство фактично дотувало українські НПЗ. Тобто надходження від послуг з транспортування нафти на НПЗ не покривали експлуатаційних витрат підприємства, які безпосередньо пов'язані з процесом транспортування нафти. З 1 липня 2015 року ця практика припинена, тарифи приведені у відповідність до ринкової кон'юнктури", - сказав Сидорак.

За його словами, НКРЕКУ підвищила тарифи на прокачування української нафти на НПЗ у 3,8-7,5 раза (залежно від маршруту) на основі планованих витрат підприємства, а також з урахуванням аналізу ставок на аналогічні послуги в країнах СНД та Європи, вартості транспортування нафти залізницею.

Як зазначив керівник "Укртранснафти", нові економічно обґрунтовані тарифи збільшать відрахування до держбюджету у вигляді рентних платежів з 23 млн грн до 148 млн грн на рік.

На думку глави компанії, утримання низьких тарифів на послуги з транспортування нафти було одним з ключових завдань попереднього менеджменту. "Якщо діяти відповідно до інтересів "Укртранснафти", то маршрути транспортування нафти на українські НПЗ необхідно було давно закрити, оскільки вони збиткові. По суті, збитки "Укртранснафти" трансформувалися в реальний прибуток "Укртатнафти" - основного одержувача української нафти", - каже глава нафтопровідної компанії.

Він вважає, що для більшої стійкості нафтопереробному заводу необхідно регулярно вкладати гроші в модернізацію виробництва і тим самим збільшувати свою ефективність, а також виробляти пальне стандарту Євро-5.

Як повідомлялося, зміна глави "Укртранснафти" сталася у квітні 2015 року. З 2009 року компанію очолював Олександр Лазорко, якого пов'язують з групою "Приват", що контролює НПЗ у Надвірній, Дрогобичі та Кременчуці.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: створення нафтової ВІНК, оплата Приват, переговори, борги, Нафтогаз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]