Чт, 2024-03-28, 14:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:15
Проблеми Греції – це "ніщо порівняно з проблемами України"- Яценюк
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав украй необхідним успішне завершення переговорів щодо реструктуризації частини державного боргу, які Україна веде з Комітетом кредиторів з березня поточного року.

Він вкотре наголосив, що Україна висловила свою позицію, і жестом доброї волі з боку кредиторів була б підтримка цієї позиції, передає УНІАН.

"Цей уряд зіткнувся з проблемами, з якими не стикалося жоден уряд на європейському континенті за два десятиліття. Їх можна тільки привітати з тим, що вони з цим не стикалися", - сказав прем'єр.

Він наголосив, що проблеми Греції - це "ніщо порівняно з проблемами України". "У Греції немає російських танків і тисяч загиблих, і втрати 20% економіки, хоча 300 млрд (євро – ред.) їм дали і ще 80 млрд пообіцяли. Це так, щоб цифри були для порівняння. Греції - з населенням в 4 рази меншим від України, і Україна - 17,5 (млрд дол. - ред.) і ще 7,5 від США та інших донорів, - сказав Яценюк. - Але ми вдячні за рівень підтримки України, хоча треба визнати: ми дуже недофінансовані. І тому нам потрібна успішна операція з реструктуризації боргів. Наші кредитори отримали пропозицію від уряду країни. Ця пропозиція ринкова і справедлива. Ми сподіваємося, що кредитори підуть на співпрацю і приймуть нашу пропозицію. І не словом, а доларом допоможуть українському народу. Не ми брали ці кредити, але ми розуміємо свою відповідальність за фінансовий стан країни. І я прошу, щоб кредитори зрозуміли і свою відповідальність".

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що черговий раунд переговорів із кредиторами може відбутися поточного тижня - до кінця липня. За її словами, кредиторам передані нові пропозиції уряду, і відповіді кредиторів у Києві очікують до кінця липня. При цьому вона уточнила, що деталі переговорів не розголошуються, оскільки це є ключовою умовою проведення переговорів.

Як повідомлялося, згідно зі спільною заявою від 15 липня, Україна і Комітет кредиторів досягли значного прогресу під час переговорів у Вашингтоні щодо реструктуризації частини державного боргу і планували провести до кінця липня додаткові зустрічі для якнайшвидшого завершення проведеної боргової операції. 23 липня агентство Bloomberg повідомило про те, що представники української влади та Комітету кредиторів на чолі з Franklin Templeton не проводитимуть прямі переговори цього тижня, як планувалося раніше.

Україна розпочала переговори про реструктуризацію частини держборгу 13 березня, одразу після схвалення програми з МВФ на 17,5 млрд дол, і розраховує за рахунок продовження термінів сплати, а також часткового списання купона і номіналу боргу у 2015 році заощадити на виплатах за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол., а в найближчі 4 роки - до 15,3 млрд дол.

Комітет кредиторів під час переговорів звертався через ЗМІ або посередників до Міжнародного валютного фонду і Міністерства фінансів з пропозицією продовжити терміни погашення боргу і знизити купон, але при цьому відмовитися від ідеї списання номіналу боргу.

Водночас у червні міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна "теоретично" може оголосити мораторій на виплату частини держборгу, оскільки це право закріплене законом, чинним з 17 червня, і дає Кабінету міністрів право запроваджувати мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам до 1 липня 2016 року, однак зараз таких конкретних планів немає.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 734 | Додав: adminA | Теги: ніщо, проблеми Греції, проблеми України, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]