Чт, 2024-03-28, 19:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
Продаж сім-карт за паспортом – ознака поліцейської держави
Інші останні Політичні новини
Запровадження продажу сім-карт до мобільних телефонів лише за паспортом – втручання у приватне життя користувачів мобільного зв’язку. Таку думку висловив правозахисник, Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, передає УНН.

За його словами, зміни до закону "Про телекомунікації”, які нещодавно розробила Держспецзв’язку, полегшують роботу правоохоронців.

Якщо вони будуть ухвалені, представники силових відомств зможуть легко знайти або зібрати досьє на людину, яка зареєстрована як власник певної сім-картки, оскільки кожен номер ідентифікуватиметься з паспортними даними та податковим номером власника.

"Це означає, що всі власники мобільних телефонів стають потенційними злочинцями для правоохоронних органів. Держава, у якій кожен її громадянин є потенційним злочинцем, називається поліцейською", – вважає правозахисник.

Захаров додав, що в такому випадку людина не знатиме, які персональні дані про неї є в органах державної влади.

"Якби сім-карти продавалися за паспортом і ці дані зберігалися у мобільних операторів і ніким більше не використовувалися без згоди особи, то нічого поганого в цій ініціативі не було б", – пояснив він.

Він нагадав, що спроби "паспортизувати" різні операції в Європі та США провалилися ще 30 років тому. А в 1991 році Конституційний суд Угорщини визнав незаконною і такою, що порушує право на приватність, вимогу надавати ідентифікаційний номер особи, яка відкриває банківський рахунок.

Захаров також висловив сподівання, що Україна не повторюватиме практику Білорусі та Узбекистану, у яких для реєстрування електронної пошти вимагаються паспортні дані.

Нагадаємо, Державна служба спезв’язку та захисту інформації розробила зміни до закону "Про телекомунікації”, у яких пропонується запровадити обов’язкові договірні відносини під час купівлі абонентами сім-карт у мобільних операторів.

Умови, згідно з якими договори будуть укладатися, визначить Кабмін. Нині зміни до закону доопрацьовуються, потім будуть направлені на оцінку в Мін’юст.

Відзначимо, що міліція, знаючи ім'я власника мобільного номера, буде мати доступ до даних електронної пошти і акаунтів в соцмережах, якщо схвалять законопроект Держслужби зв'язку.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: паспортом, поліцейської держави, сім-карт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]