Сб, 2024-04-20, 02:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:54
Продовження військової операції в Малі французький парламент підтримав
Інші останні Новини світу
Французький парламент виступив за продовження військової операції в Малі. Голосування відбулося ввечері в понеділок, 22 квітня. Згідно з конституцією Франції, будь-яке втручання за межами країни тривалістю більше чотирьох місяців вимагає схвалення парламенту, повідомляє NEWSru.com з посиланням на ЗМІ.

На прохання малійської влади Париж надіслав військовий контингент для протидії ісламістам 12 січня.

Підбиваючи перші підсумки операції "Сервал", прем'єр-міністр Жан-Марк Ейро зазначив, що вона повністю виправдала себе як з військового, так і з політичного погляду. За його словами, "Франція не допустила розпаду Малі", відновила порядок у містах, а вилучена внаслідок ліквідації банд ісламістів зброя свідчить про ту серйозну небезпеку, яку терористи становили для всього регіону Сахеля.

Разом з тим глава уряду підкреслив, що французькі військовослужбовці не мають наміру нескінченно довго залишатися в Малі. Він нагадав, що Париж уже взявся до поетапного виведення підрозділів.

До тепер з чотирьох тисяч спрямованих на Африканський континент солдатів і офіцерів на батьківщину вже повернулися 500, а в липні число задіяних в операції вояків буде скорочено до двох тисяч.

Місце французів повинні зайняти військовослужбовці Чаду і Економічного співтовариства країн Західної Африки. Надалі цей контингент буде перетворено на місію з підтримання стабільності під егідою ООН.

Відповідна резолюція буде винесена на голосування Ради Безпеки на поточному тижні. За словами глави МЗС Франції Лорана Фабіуса, розбіжностей щодо документа серед постійних членів ради немає.

6 лютого міністр закордонних справ Лоран Фабіус заявив, що Франція планує почати виведення свого військового контингенту з Малі в березні поточного року: "Ми будемо продовжувати діяти на півночі країни, де досі залишилися деякі терористичні притулки".

У той же час парламент Німеччини 28 лютого схвалив плани з відправлення до Малі 330 німецьких військовослужбовців.

Нещодавно прем'єр-міністр Франції Жан-Марк Ейро заявив перед парламентом, що Франція почне виводити свої війська з Малі "з кінця квітня". При цьому, як уточнив Ейро, 25 березня Національна асамблея і Сенат повинні будуть домовитися про кількість військовослужбовців, які залишаться в африканській країні.

На початку квітня французька армія почала нову масштабну операцію проти бунтівників-ісламістів на півночі Малі, повідомили представники влади Франції. Близько однієї тисячі військовослужбовців приступили до зачистки річкової долини в районі міста Гао, де, ймовірно, розташована одна з баз бойовиків.

Нагадаємо, Франція ввела війська на територію своєї колишньої колонії в січні 2013 року. Нині в Малі перебуває близько 5,4 тисячі французьких солдатів. Загалом Франція витратила на кампанію в Малі більш як 100 мільйонів євро.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: малі, продовження військової операції, французький парламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]